Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote zaagbekken jagen samen | Weetje

  •    •  
28-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2190 keer bekeken
  •  
Grote zaagbek met snoek

Grote zaagbek met snoek

© Fotograaf: Harold Rijnbergen

De grote zaagbek is een forse eend met een opvallende snavel. Rond november komen zaagbekken uit het noorden naar Nederland om hier de winter door te brengen. Op open wateren in het binnenland jagen de grote eenden met hun getande snavels op voedsel.

Samen jagen

Grote zaagbekken eten uitsluitend dierlijk voedsel. Meestal staat er vis op het menu maar af en toe vangen ze een amfibie, jong zoogdier of vogeltje. De zaagbekken jagen vooral in ondiep water tot op tien meter diepte. De grote zaagbekken staan er om bekend dat ze ook gezamenlijk een vis in het nauw kunnen drijven. Onderstaande foto's laten zien hoe mannetjes en vrouwtjes samen een snoek in het riet drijven en deze vangen.

Zaagbekken met grote vangst

Zaagbekken met grote vangst

© Fotograaf: Harold Rijnbergen

Grote zaagbek

© Fotograaf: Harold Rijnbergen

Snavel met tandjes

Door zijn smalle snavel lijkt de zaagbek meer op een fuut dan op een eend. De snavel heeft een gezaagde binnenkant en een puntig uiteinde. Juist die snavel is een handig hulpmiddel bij het eten van vis, want met de praktische kartelrand en haak op het uiteinde krijgt hij meer grip op de glibberige vissen. 

Grote zaagbek

Vrouwtje grote zaagbek met vis.

© Fotograaf: gerkevisser

De grote zaagbek komt zelden voor op zout water, in tegenstelling tot middelste zaagbek die erg op de grote lijkt. Omdat de voorkeur van de grote zaagbek naar zoet water gaat, zoekt de grote zaagbek vaak meren op. Het IJsselmeer vormt in de winter een belangrijke pleisterplaats.

Bron: Vogelbescherming en Wikipedia

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.