Vers

Profielfoto van babohj
babohj

De Hosta bloeit weer en deze knoppen zijn op het punt om zich te openen.Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae).
Het geslacht is inheems in noordoost Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. In oudere literatuur komt men wel de botanische naam Funkia tegen; deze naam wordt niet veel meer gebruikt. De Japanse naam is 'Giboshi'. Taxonomen verschillen van mening over het aantal soorten. Het geslacht kan ruwweg in drie ondergeslachten verdeeld worden. Onderlinge bestuiving tussen de soorten is in het algemeen goed mogelijk. Alle soorten hebben hetzelfde chromosoomgetal (2n = 2x = 60) met uitzondering van Hosta ventricosa, een natuurlijke tetraploïde die zaad vormt door zelfbestuiving. Veel vormen die vroeger als aparte soort werden beschreven, worden nu als cultivar beschouwd.
De wilde soorten worden weinig aangeboden in de handel. Vanaf 1800 is men de planten gaan exporteren. Onder andere Philipp Franz von Siebold was hiervoor verantwoordelijk. Hij heeft planten ontdekt, maar ook cultivars gekweekt, waarvan Hosta sieboldiana 'Elegans' een van de bekendste is.
Inmiddels zijn door kruisen, veredelen en spontane hybridisatie duizenden vormen ontstaan, waarvan veel hun oorsprong in de Verenigde Staten vinden. In de jaren 80 werden veel vormen op de markt gebracht die nogal op elkaar leken. Inmiddels zijn velen zich toe gaan leggen om echte verbeteringen te realiseren. Dat kan op meerdere gebieden. We noemen er een paar: Geurende hosta's, mooiere kleurschakeringen, beter zontolerant, dikker blad voor betere slakbestendigheid, mooiere en betere mini-hosta's met diverse bloemkleuren.
De hosta is een prachtige vaste tuinplant, welke van oudsher aangeplant wordt in schaduwtuinen. Dat kan prima, maar tegenwoordig zijn er ook talloze hosta's die het prima doen half in de zon, en er zijn er zelfs vrij veel die in de volle zon kunnen.. ( Wikipedia)

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (10)

Profielfoto van janjoost
janjoost
Re bonsai @ Helga.. ...Bonsai op foto is ook Niet van mij. Specialisten-werk.
Groet.
Profielfoto van anaben
anaben
Altijd weer mooi om te zien . Fraaie foto van gemaakt.

Lieve groet.
Profielfoto van janjoost
janjoost
Gaaf !
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Ziet er gezond uit! mooi! volgens mij houden slakken meer van hosta's met dunner blad.
Profielfoto van bastet
bastet
Mooi Helga en geen slakkenvraat - Goeie info ook.

Gr.Erie
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Mooie opname. Gr. Jan
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Prachtige bloem!
Profielfoto van DirkSlijkhuis
DirkSlijkhuis
Mooie close-up Helga.

Gr.Dirk
Profielfoto van femmynl
femmynl
Prachtige verse hostabloem.
De slakken zijn er dol op -:)
Gr.Femmy

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's