1

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Kniptorren zijn er in allerlei soorten en maten. De Roodaarskniptor is een van de meest voorkomende kniptorren in Nederland. Het langwerpige donkere lichaam met kleine haartjes wordt zo'n 15 mm lang. Het achterlijf is zwart bruinig van kleur. De kop en het halsschild zijn zwart van kleur. De sprieten op de kop lijken wel uit een tiental kleine driehoekige delen te bestaan. De kniptor dankt zijn naam aan hun vreemde wijze om eventuele rovers af te schrikken. Hij gaat op de rug liggen en houdt zich dood (zie 2). Op een bepaalde manier kan de tor een spanning in het lijf opbouwen (zie 3) om daarna omhoog te springen met een klikachtig geluid. Vaak brengt dat een schrikreactie bij het roofdier wat in het voordeel is van de tor.
De kniptor komt in Europa bijna overal voor. In Nederland is deze soort een algemeen voorkomende insect. Ze kunnen gezien worden in bossen, weilanden maar ook tuinen.
Het voedsel van de kniptor bestaat uit planten. In larvestadium bestaat het voornamelijk uit de wortels van planten. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Hele mooie serie!
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Wederom een prachtige macro serie Jan.

gr. Chris

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's