Buxusmot

Profielfoto van Mathieu55
Mathieu55

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De wetenschappelijke naam is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1859 door Francis Walker.

De vleugels van de mot heeft een semitransparante witte kleur. Tussen mei en september kunnen twee tot drie generaties elkaar opvolgen. Volwassen motten kunnen zich jaarlijks 5 à 10 kilometer ver verspreiden.

De soort komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar komt door introductie nu ook voor in Europa. Vermoed wordt dat de soort in 2005 door een zending buxussen vanuit China naar Duitsland in Europa is binnengekomen. Ook in Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk is de soort intussen aan een opmars bezig.

De rups van de mot leeft van de buxusplant Buxus sempervirens, die voor de meeste dieren, inclusief mensen, giftig is. Voor deze plant vormen ze een bedreiging. De mot legt de eieren in de bladeren van de plant, waarop de rupsen zich van binnenuit een weg vreten naar buiten. Daardoor is het vaak pas te laat te zien dat de plant een plaag heeft. Bron, Wikipedia

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Hannitsko
Hannitsko

Ook heel mooi.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's