Geraniumblauwtje, vakantie vlinder, Vlindertelling en Witte Krabspin.

Profielfoto van will
will

Loop deze week al –gemotiveerd en zenuwachtig- te drentelen door de ‘natuur’tuin. Zo juist de weersberichten nogmaals bekeken. Zie dat de voorspelling voor het weekend zomers wordt. Dit is het geschikte 'vlinder' weer voor de komende tuintelling 2015. Nu kan er eindelijk op 1 en 2 Augustus a.s. qua weer niets meer fout gaan. Dan sta ik stil bij het leverkleurige koninginnenkruid. Staat nu in uitbundige bloei. Bijen en hommels, zweefvliegen en vlinders bezoeken de hoge plant constant, ze vliegen af en aan.
-Maar .... er schuilt levensgevaar voor ze in een aantal bloemknoppen. Begin deze week, liep ik vroeg met de camera in de hand langs de plant en zag een Gammauil (Autographa gamma) nachtvlinder’. Roerloos zitten op de bloem, bijna kleurloos een beetje bleek. Een onopvallend bruin uilvlindertje met -in het midden- op de voorvleugel het duidelijke geelwitte gammateken. Ook een hommel was gepredeerd! Toen ik het insect van dicht bij inspecteerde zag ik dat het was 'gepakt' door een Witte -crèmekleurige- Krabspin (Thomisidae). Verder zoekend tussen de bloeiende bloemknoppen telde ik er drie. Een 'slimme' vangtechniek van de sluwe Krabspin. De 'drukke' insecten die bezig zijn met het (binnen)halen van hun oogst –honing, nectar en stuifmeel- hebben totaal geen oog voor en weet van het schuilende gevaar in de uitnodigende bloemen.
-Witte Krabspinnen maken geen web maar produceren wel spinrag, dit wordt gebruikt om zich te verankeren op een bloem. Krabspinnen beschikken vaak over een goede camouflage en loeren op de prooi terwijl ze op een plant, meestal in een bloem, zitten. Bij verstoring kruipen ze meestal onder de bloem of onder een blad, of ze dreigen door zich klein te maken en de poten naar voren te steken. Er zijn duizenden soorten krabspinnen en meerdere geslachten. Ze hebben vaak een sterk gif, waardoor ze grotere prooien, zoals bijen kunnen doden. De kleuren hangen samen met de soort en dienen ter camouflage. Er zijn gele, groene en zelfs blauwe krabspinnen, die op het eerste gezicht erg opvallen. Omdat de felgekleurde soorten vaak in bloemen met dezelfde kleur leven, valt de felle kleur weg tegen de achtergrond. (Bron: Wikipedia).
-Dit eenvoudig beige kleurig ‘marmer’ blauwtje is een vlindertje die je op vakantie in Zuidelijk Europa, Mallorca en Zuid Afrika kun tegen komen. Dit exemplaar zag ik begin dit voorjaar in de Camargue (F). Terwijl we een glaasje dronken op een terras in een grote ‘buiten’tuin. Zittend op de gewone geranium, regelmatig vliegend van rode bloem naar bloem. Dicht benaderbaar en met gemak digitaal te platen. Een enkel keer (in de zoveel jaren) is dit vlindertje gesignaleerd in Nederland. Waarschijnlijk mee gevoerd met een zending zuidelijke geraniumplantjes. Of deze dagvlinder ook gemeld en vastgelegd wordt tijdens de aanstaande vlindertelling dit weekend a.s. zou tevens de “kroon” zijn op de vakantie van 2015. Wellicht dat oplettend speurwerk bijzondere vlindersoorten opleveren, je weet maar nooit!
Vlinder mee! zie www.vlindermee.nl/

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's