Gestreepte pijlstaart, nectar ‘tanken’ uit kaasjesbloemen.

Profielfoto van will
will

De Gestreepte pijlstaart is een grote krachtige trekvlinder die zelden wordt waargenomen in Nederland. De grote puntige vleugels -de spanwijdte varieert tussen de 60 en 80 millimeter- zijn prachtig, eveneens krachtig en mooi is het gestroomlijnd lichaam. Het betreft doorgaans goede- vliegers die ook overdag actief zijn net zoals de kolibrievlinder. Pijlstaarten zijn snelle trekvlinders die vanuit Afrika en Zuid Europa over de Alpen naar o.a. ons land vliegen. Tijdens mooie zomers worden verschillende pijlstaartsoorten regelmatig gezien en gemeld.
Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris. Het groot kaasjeskruid is zacht behaard, de bladeren zijn lang gesteeld en dusdanig ingekerfd dat ze op een hand lijken. De hele zomer door verschijnen in de bladoksels de trechtervormige, rozeviolette bloemen met hun donkere nerfjes. Zij bevatten de natuurlijke verfstof malvine (mauve). Het groot kaasjeskruid levert dankzij zijn gehalte aan slijmstoffen een waardevolle bijdrage aan hoestdranken. In de volksmond heet groot kaasjeskruid ook wel keesjeskruid, maluwe of kaasjesbloem. Malva staat graag zonnig en warm, maar komt ook in de halfschaduw goed tot z’n recht. Het kruid eist een voedingsrijke, goed doorlatende grond.
In de tuin wordt deze Malva als solitair geplant of kan ook in de border opgenomen worden als achtergrond voor lager blijvende planten. Een fraaie contrasterende kleurcombinatie is te maken met bijvoorbeeld blauw bloeiende riddersporen (Delphinium), roze vlambloemen (Phlox) of het paarsroze van kattenstaart (Lythrum). In deze combinatie zullen vele insecten, bijen- en vlindersoorten uw tuinreservaat met genoegen bezoeken.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van Katinkal
Katinkal
Mooie foto, wat een prachtige vlinder, Katinka (info. ook gelezen)
Profielfoto van mseuters
mseuters
Prachtige foto en zeer interessant verhaal!
Gefeliciteerd met je Favo plek

gr,
Mike
Profielfoto van HarryH
HarryH
prachtige foto van een bijzondere vlinder...

van harte gefeliciteerd ... grtzz. HarryH.
Profielfoto van daksaya
daksaya
Heel mooi!! Pf met je favoplek.
Profielfoto van joanne
joanne
Super mooie waarneming, prachtige foto en verhaal!!
Gefeliciteerd met de favoplaats.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's