Gewone...

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

In het voorjaar, meestal in de buurt van water, zie je ze weer verschijnen. Libellen. De Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum) is een echte libel uit de familie van de korenbouten (Libellulidae). In Nederland is de soort algemeen, zowel in stilstaande als zwak stromende wateren. Veel waterplanten en opener water met weinig vegetatie, de gewone oeverlibel komt overal voor. De libel is te zien van mei tot september.
Het mannetje van de Gewone oeverlibel is opvallend blauwberijpt. Het vrouwtje is daarentegen gelig. De beide geslachten hebben dus een totaal ander uiterlijk. Als ze paren geeft dat ook een mooi effect.
Jeugd: Net uit het water geslopen Gewone oeverlibellen komen ook ver van het water voor, vaak zie je ze zittend op kale grond of in korte vegetatie. Hier jagen ze tot ze geslachtsrijp zijn en naar het water terugkeren. Dit duurt ongeveer drie dagen. De geslachtsrijpe mannetjes houden de wacht vanaf hun zitplaatsen langs de waterkant. Hier hebben ze een territorium. Andere mannetjes die in de buurt komen worden verjaagd en langsvliegende vrouwtjes gegrepen voor de paring. Het vrouwtje zet haar eitjes af door vliegend met de achterlijfspunt op het wateroppervlak te tikken.
Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Heel fraaie opname van de libellen.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's