Gouden tor, al van oudsher bekend in Nederland.

Profielfoto van will
will

-LAATSTE VAKANTIEBERICHT 2015 [10B]- Afgelopen weken een vakantietrip gemaakt –via Nederland, Denemarken naar Zweden, vice versa- met de caravan op reis langs verschillende campings. Onregelmatig verslag van; de 'opmerkelijke' natuur, gebieden- én de beleving met bijbehorende indrukken. Aanrader het boek van: Gerrit Jan Zwier, “Er gaat niets boven Zweden” (zie Longlist 2015).
Op de meest noordelijke locatie zag ik deze -meikever grootte- Gouden tor (-kever) -een insect uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae)- stuifmeel etend op Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) die in een plantenstrook stond langs de bosrand. Metaalgroen blinkend in de avondzon, soms blauwig of meer koperkleurig met wat kleine, witte vlekjes op achterste gedeelten van dekschilden. Vier á zes exemplaren kropen -etend en parend- op de bloeiende bloemknoppen. In Nederland is de soort zeldzaam. Zelf nog nooit gezien, tot nu ‘natuurlijk’.
Thuis gekomen; ben gaan zoeken naar informatie. Komt voor in bosranden, op zonnige plekken op bloemen, onder andere rozen en schermbloemen. In Oost- en Zuid-Nederland en België, vrij zeldzaam. Levenswijze; Kever vliegt heel opvallend met gesloten dekschilden als hij de achtervleugels er eenmaal onderuit geschoven heeft. Engerling ontwikkelt zich op allerlei plantenafval onderaards en is onder andere bekend van rottend wilgenhout, composthopen en ook bij het afval van mierennesten (Formica spec.). Pop in dunschalig, stevig, aarden kapsel.
Heb ook nog een leuk ‘historisch’ stukje gevonden in het Jaarboek 1915 van het Natuur Historische Genootschap. Blijkt dat de Goudkever –ruim honderd jaar geleden al- in Nederland voorkwam.
Foto opname 2; Lees de historische tekst bij het vorige Vakantiebericht 10.
Hoe zou het nu zijn met de Goudkever (Cetonia aurata) populatie in Nederland anno 2015?

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's