Heivlinder, geborgen tegen de achtergrond.

Profielfoto van will
will

-VAKANTIEBERICHT 2015 [09]- Voor de vakantie vond ik al tijdens een SBB buitensessie de Heivlinder -in het grootste natuurgebied- rondom het grootste ven in de rijkdom van de Brabantse natuur!
Deze onopvallende vlinder –vallen helemaal weg tegen de ondergrond- wanneer ze op de grond zitten. De Heivlinder die een voorkeur heeft voor open en afwisselend heidelandschap. In uitgestrekte paarse heidevelden komt de soort niet voor. De heivlinder heeft een gevarieerde heide nodig: de rupsen eten van grassen op schaarsbegroeide bodem, de vlinder zont op kale plekjes zand en hij gebruikt bomen om te schuilen en zich te oriënteren. Structuur bevorderende maatregelen in een heidegebied zijn noodzakelijk en gunstig voor de twee Heivlindersoorten. Spaarzame begroeiing zorgt voor oriëntatiepunten en rustmogelijkheden op het stuifzand, voor de Heivlinder (gevoelige Rode lijstsoort) en Kleine heivlinder (ernstig bedreigd op Rode lijst).
De Heivlinder komt algemeen voor in het Stora Alveret. Wanneer je door de open heide ‘heen’ wandelt vliegen af en toe exemplaren op. Altijd wanneer je ze ‘ontdekt’ zittend ze meestal -op dood hout en eroderend kalkgesteente- hebben ze hun ‘spiegelbeeldige’ vleugels gesloten. Af en toe zie je alleen een stukje -een tipje oranje met ”oogje”- van de onopvallende open geschoven vleugels.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's