Honingbij, voorjaars zonnestralen lokken bijen naar buiten.

Profielfoto van will
will

Wanneer de eerste zonnestralen (na de winterse dagen) de buitenlucht, -inclusief de bijenverblijven, -kasten en -korven opwarmen- komt er gelijk leven in de bijenkolonie. Het voorjaarsweer lokt het bijenvolk naar buiten. Wanneer de honingbijen in februari/maart hun reinigingsvlucht hebben gehad, zullen ze in veel tuinen verschillende bloemen in bloei vinden. Gelijk gaan de honingbijen aan de slag om voorraden aan te vullen. Uitvliegen om honing, nectar en stuifmeel binnen te halen. Dit is ook voor vele natuur- en tuinliefhebbers het teken van “Het voorjaar is begonnen”! Gelijk komen de werkzaamheden in de tuin opgang en de opgeslagen tuinstoeltjes voor de dag. Ook kunnen de vogelvoedersilo’s worden schoon gemaakt en opgeborgen.
Vogels leven vlak bij mensen. In de lente wordt het weer een drukte van jewelste in je tuin. Voor veel vogels betekent dat het begin van het broedseizoen. Nu is het (nog net) de tijd, om voor je tuinvogels een nestkast op te hangen. Let op bij de aankoop van een vogelnestkast. Stem het model af aan de vogelsoort(en) die je regelmatig in je tuinreservaat en ‘groene’omgeving ziet. Plaats daarom vogelkastmodellen -met verschillende invliegopeningen en doorsneden- voor stand- en ‘zomer’ vogels. Houdt er rekening mee, dat sommige soorten van de Afrika-gangers later arriveren. Dit kan verband houden met o.a. weersomstandigheden en hun niet voorspelbare lange reis. De kans is groot dat zijn kast door andere vogels ingenomen wordt. Sluit daarom sommige invlieggaten met een prop af, tot half april. Zodat ook zij -na het openstellen- in een ‘vrije’ nestkast kunnen gaan broeden. Een gesloten of halfopen nestkast in de tuin geeft veel kijkplezier. Het creëert namelijk de mogelijkheid om de vogels van dichtbij te bekijken.
Nestkasten uitgerust met een kleine camera geven inzicht “a la minute” wat zich daarbinnen afspeelt. Met het ophangen van een nestkast schenkt u ze een helpende hand, want steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen. Maak gebruik van onderstaande richtlijnen bij de keuze van een nestkast. De maat van de invliegopening is van cruciaal belang voor de desbetreffende vogelsoort. ø 28 mm, kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees. ø 32 mm, grote mezen, zoals de koolmees en kuifmees. ø 34 mm, en ovaal ring- en huismus, boomklever, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart. ø 45 mm, spreeuw en grote bonte specht. ø 80 mm, holenduif en kauw. ø 130 mm, bosuil. Halfholenbroeders zijn; roodborst, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart, merel en zwarte roodstaart. Ook voor de boomkruiper en de gierzwaluw zijn geschikte nestkastmodellen ontworpen. Huiszwaluwen nestelen graag onder de overstek van het dak. Kunstnesten (hele, halve of zg. casco’s) trekken huiszwaluwen aan, mits ze in de nabijheid over voldoende voedsel en nestmateriaal (o.a. klei) kunnen beschikken.
Ook het maken ‘timmeren’ van een nestkast(en) of het bouwen van een gier- of huiszwaluwtil is een leuke uitdaging voor: een, natuur- en/of vogelwerkgroep samen met kinderen. Voor het succesvol ‘gebruik’ –plaatsen, bezetten en broeden- van de zwaluwen in een gier- of huiszwaluwtil, is het nodig om vooraf de aangegeven spelregels van vogelbescherming door te lezen en te volgen.
Deelnemen aan de: “Nationale week van de Nestkast 2015” ? Vogelbescherming Nederland en Sovon organiseren van 16 t/m 22 februari 2015 voor de tiende keer "De Nationale Week van de Nestkast" waarbij de broedgegevens van nestkastbewoners in kaart worden gebracht.
Alle info te lezen via de weblink: https://www.weekvandenestkast.nl/
Een nestkast bouwen? Zie; http://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/nestkast_bouwtek.pdf
‘Oh ja’, vanmorgen hoorde ik de eerste ‘vinkenslag’ van dit jaar. Een mooi gekleurde vink (mannetje) zittend in een oude eik -terwijl het verkeer eronder door raast- regelmatig herhalend en repeterend zijn zang. Bevestigend concluderend, ”Ja, de Lente komt eraan!

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's