Icarisblauwtje, in de akkerrand langs tarweland.

Profielfoto van will
will

VAKANTIEBERICHT, 01; Afgelopen weken een vakantietrip -via Denemarken naar Zweden- met de caravan op reis langs verschillende campings. Verslag van; de 'opmerkelijke' natuur, gebieden- én de beleving met bijbehorende indrukken.
Kom aan bij de eerste camping -een korte tussen stop- die langs een groot meer (Søndersø) in DK ligt. Als ik later op de dag naar het meer loop, vallen me de bonte kraaien -die rondom het campingterrein vliegen- het eerste op. Ook zij profiteren van het rond slingerende eetbare afval. Jaren geleden was de bonte kraai de voorbeeld vogel van de 'wintergast' in ons land. Boven me hoor ik de visdiefjes al roepen: Kee-urr, Kee-urr. Met regelmaat duiken ze in het water. Met een luide klap hoor je ze als ze het wateroppervlak raken en tegelijk een visje vangen. Over het meer kijkend, zie ik dat de kanobanen al uitgezet zijn voor de jaarlijkse clubkampioenschappen. Op het grote meer zijn vele watervogels aanwezig. Grote groepen wilde eenden, futen en meerkoeten. Twee jaar geleden heb ik hier een groep van ca. 20 krooneenden waargenomen. Ook de zeearend broed in dit merengebied. Eveneens in het zelfde jaar gevestigd en met broeden gestart als het eerste Nederlandse paar in de Oostvaardersplassen.
Als ik 's avonds laat nog buiten zit, hoor ik een herhalend krijsend geluid. Het maakt me nieuwsgierig en besluit er op af te gaan. Neem m'n iPad mee om het geluid op te nemen. Loop het pikdonkere beukenbos in. Zie bijna geen hand voor mijn ogen, het geluid houd aan. Start de eerste opname -het uitstralende licht van het iPad scherm verlicht mijn gezicht- daarna maak ik er nog een paar. Bemerk dat het geluid luider wordt. Dan loop ik het duistere bos uit en beluister alvast de laatste opname. Dan hoor ik dat er twee verschillende geluiden door elkaar zijn. Sta onder een straatlantaren, het neonlicht verlicht de omgeving oranje kleurig. Hoor aan de opname, dat het goed gelukt en duidelijk is. Opeens bemerk ik dat de vogel op het afdraaien van het geluid is afgekomen, nu zie ik dat het een bosuil is. Even later als ik de opnames check en vergelijk met een bestaande opname -blijkt men conclusie juist- een nachtelijke roepende bosuil met een bedelend jong.
De volgende dag opzoek naar dagvlinders in het omliggende akker- en weidegebied. Betreed een ruime akkerrand met vele verschillende veldbloemen. De plaatselijke vogel- en natuurwerkgroep onderhoud samen met de gemeente de communicatie en voorlichting over het gebied. Ook kijken en speuren in en rondom de kruidenrijke overhoeken. Ontdek wel Steenrode heidelibellen. Rond vliegend en even later zie ik er een zitten -op een grashalm- om zich op te warmen. Dan volgt een uitval naar een langs vliegend insect. Minuten later loop ik tussen de kamille, gele rolklaver en vogelwikke door. Dan valt me een icarisblauwtje op, die op een tarweaar in de steeds fellere zon zit. Met deze foto shoot wil ik -samen met u- het ideale zomerse gevoel delen. Een goede start van een zonrijke Scandinavische vakantie.
Icarusblauwtje: in geheel Nederland een veel voorkomende dagvlinder. Waardplant: diverse vlinderbloemigen; vooral kleine klaver, rolklaver en hopklaver. Habitat: allerlei kruidenrijke vegetaties, zoals half natuurlijke graslanden, lage pioniersvegetaties, parken, wegbermen en dijken.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (10)

Profielfoto van joanne
joanne
Prachtig verhaal met mooie foto!
Van harte gefeliciteerd met de ereplaats!
Profielfoto van tometje
tometje
prachtige foto en van harte ere plaats.
Profielfoto van mseuters
mseuters

Heel mooi!! gefeliciteerd met je ERE plek

gr,
Mik
Profielfoto van Anthea
Anthea
Een mooi spannend verhaal met een goede afloop!
Ik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad!
Mooie opname van deze kleine vlinder!

V.gr
Profielfoto van Katinkal
Katinkal
Mooi verhaal, mooie foto, ik ga nu nog even de andere Noordense foto\'s bekijken, grt. Katinka
Profielfoto van Moreau
Moreau
Heel mooi!
Van harte gefeliciteerd met de ereplaats!
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Schitterend verhaal ook.
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Mooie ereplek
Profielfoto van leenkuiper
leenkuiper
Van harte met de Ere plaats mooi verslag en heerlijk met de caravan op pad volgende week ga ik weer

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's