Koninginnenpage, 'hotspot' tijdens bezoek aan de Natuurtuin.

Profielfoto van will
will

Afgelopen vrijdag -een zonnige en warme dag- op de agenda staat een bezoek aan een natuurtuin gelegen in het Oost Zuidelijke deel van Noord-Brabant. Wanneer we de tuin via een haagpoort binnengaan zien we één kleurenpallet van allerlei soorten bloemen en planten die in volle uitbundige bloei staan. Gelijk vallen de (grote) aantallen 'zeilende' en rondvliegende vlinders op. Wanneer we langs de verschillende bloemenborders lopen zie je overal 'nectar 'drinkende' vlinders op de bloemen zitten. Vooral de opvallende familie Witjes vallen het meeste op. Ook Oranje zandoogjes en verschillende Kleine parelmoervlinders 'dartelen' – maken korte vluchtjes- van bloem naar bloem.
De volgende vlindersoorten zijn gezien tijdens het bezoek; Atalanta, Dagpauwoog, Citroenvlinder, Bont zandoogje, Klein geaderd witje, Groot- en Klein koolwitje, Gehakkelde aurelia, Kleine parelmoervlinder, Bruin-, Bont- en Oranje zandoogje, Icarusblauwtje, Kleine vos en -als de bekende rode kers op de taart- twee Koninginnenpages.
Tegenwoordig is de Koninginnenpage aanzienlijk algemener, wellicht als gevolg van klimaatverandering. Of deze zeer mobiele soort zich jaarlijks in alle (tel)gebieden voortplanten is onzeker. Deze grote page -met een spanwijdte van meer dan 60 mm- zijn bijzonder groot en opvallend getekend. Ze hebben een opvallende tekening op de vleugels en soms een lang staartje aan het einde van de achtervleugel. Een naaste bijna gelijkende uitziende vlindersoort is de Koningspage (Iphiclides podalirius). Zijn fraaie bijna ‘verticale’ vleugeltekening op zijn crème vleugels lijkt meer op een 'zebra striping'. Zou je met een grote dosis aan ‘v(l)inders geluk’ deze pages - zowel de Konings- als de Koninginnenpage zien- dan zijn dat uitzonderlijke leuke 'tuinsoorten' die ook meetellen voor het aanstaande telweekend, Tuinvlindertelling 2015. Maar er zijn gelukkig, nog vele mooie andere dagvlindersoorten die je dagelijks aan kan treffen in je tuin. Doe mee en kijk op de vlinder zoekkaart en -website: http://www.vlinderstichting.nl/tuinvlindertelling-vlinder-mee . Succes met tellen op 1 en 2 augustus 2015 aanstaande in uw tuin(reservaat).

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Dommelfoto
Dommelfoto
Prachtig! Nodigt echt uit om deze tuin eens te bezoeken. Gr., Marianne

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's