Meriansborstel, opgerolde signaalkleurige botstelrups.

Profielfoto van will
will

Een zonnige herfstdag aan het einde van de ‘Oogstmaand’ oktober. Vanmiddag op pad, om de paddenstoelenroute nogmaals te monitoren. Tegen het einde van de telling -op de bekende ‘vaste’ plek- nog even speuren naar de ‘vleesetende’ Rupsendoder. Uiteindelijk hebben we nog vier standplaatsen aangetroffen onder de van bladkleur veranderende eikenbomen. Maar tussen de telling door valt mijn een –ruim twee centimeter lange- opvallende citroenkleurig langharige rups op. Opvallend is ook het rode rechtopstaande harige staartje. Gelijkend op de rupsen van de pijlstaarten.
De Meriansborstel is een onopvallende –grijs beige kleurige- nachtvlinder. Deze herbivore larve van de spinneruilen komt zeer algemeen voor -verspreid over het hele land- vooral op de zandgronden en in de duinen. De meriansborstel (Calliteara pudibunda) is een nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie donsvlinders (Lymantriinae). De soort is vernoemd naar de bekende vlinder- en insectenschilderes Maria Sibylla Merian, vermoedelijk vanwege de opvallende borstels op de rug van rups.
Dit decoratief individu is een bijna ‘even beeld’ van het Bont schaapje (Acronicta aceris) een nachtvlinder uit de familie Noctuidae, de uilen. Ook qua vorm gelijkend op de -iets kortharige- rups van de Witvlakvlinder (Orgyia antiqua). Heb deze grijs/zwart, oranje/rode rups al eens eerder beschreven. Klik op deze link om terug te lezen;

https://vroegevogels.bnnvara.nl/Foto.462.0.html?&tx_varavvgallery_pi1[uid]=98952&cHash=ba982bef95fc538385602baa38a46d02

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van bastet
bastet
Beide borsteltjes heel mooi !
Profielfoto van Tinies
Tinies
Die laat je hier prachtig zien dat borsteltje ;-))

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's