Morgenrood, op boerenwormkruid in bonte berm.

Profielfoto van will
will

VAKANTIEBERICHT, 03; Afgelopen weken een vakantietrip -via Denemarken naar Zweden- met de caravan op reis langs verschillende campings. Verslag van; de 'opmerkelijke' natuur, gebieden- én de beleving met bijbehorende indrukken.
Morgenrood, mooier kan de dag niet beginnen. Al wordt vaak gezegd; morgenrood regen in de sloot. De zon is al vroeg op -eveneens mezelf- als ik op pad ben. De buitentemperatuur en het kwik in de thermometer loopt op. Het eerste natuur 'uitje' in een nieuwe omgeving. Op de fiets naar een bonte wegberm met veel bloeiende veldbloemen. Waar ik twee jaar geleden de “Noordse hengel” (lees: https://vroegevogels.bnnvara.nl/Foto.462.0.html?&tx_varavvgallery_pi1[uid]=111072&cHash=39d899ec7f1bdea823755016847c6cdb ) voor het eerst zag en bloeien. Aan het begin van de onverharde weg, die ik nu insla. Op zoek naar dagvlinders. Probeer voor mijn -soorten scoringslijstje- nieuwe vlinders te ontdekken dan de gebruikelijk thuis.
De eerste vlinder die ik waarneem is het zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola). Even later als de temperatuur oploopt zie ik: citroenvlinder, geaderd- en klein koolwitje. Dan volgt het eerste Icarusblauwtje en even later een hooibeestje. Al speurend met de vlinderkijker over en langs de bonte wegberm. Dan valt mij een oranje kleurige vlindertje op. Zie aan de egale bruin/grijze vleugeltekening dat het niet het Morgenrood is -waar ik naar opzoek ben-maar een kleine vuurvlinder.
Morgenrood, eentje die ik al eens eerder gezien heb in het noordelijke Zweden. Bijna gelijkend op de grote vuurvlinder -maar kleiner- alleen de buiten vleugeltekening is anders. Heb nog niet de kans gehad om deze vlinder eerder op 'de gevoelige plaat' te zetten. Dan zie ik mijn favoriet zitten op boerenwormkruid vlak bij de grond. In de luwte opwarmend in de zon. Voorzichtig sluip ik dichterbij. Met langzame bewegingen probeer ik de vlinder in mijn camera vizier te krijgen, om daarna af te drukken. Zenuwachtig vliegt de dagvlinder van 'uitkijkpost' naar ’rustpositie’. Zo gaat het spel van kijken en achtervolgen een tiental minuten lang. Wacht mijn kans af, blijf staan op deze plaats. Als het morgenrood gaat zitten op die bloem -om van de nectar te snoepen- is hij of zij binnen het bereik van mijn camera met telelens.
Even later fiets ik voldaan richting de camping -waar een ontbijt wacht- langs de andere zijde van de bonte wegberm -over het fietspad- waar ik het Morgenrood heb kunnen fotograferen. Deze zonnige (vlinder) dag begint goed. Wat zal de volgende natuur verrassing zijn- deze vakantie- in het uitbundige zonnige en altijd verrassende ‘natuurlijke’ Zweden.
Info morgenrood: een vlinder die in Nederland af en toe wordt waargenomen. Een dwaalgast waarvan uit ons land in totaal zeven waarnemingen bekend zijn. Het is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. De vlinder leeft op graslanden en bosgebieden. In Nederland en België is het morgenrood slechts hoogst zelden als dwaalgast aangetroffen. De Waardplanten voor de morgenrood zijn allerlei zuring-soorten.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van mande526
mande526
heel mooi ,daar kun je trots op zijn.
Profielfoto van corineoste
corineoste
Wat een beauty! Mooi verhaal erbij. Mensen denken vaak dat Zweden koud is, maar de zomers zijn heerlijk. Bijna altijd mooi weer. De ruimte, natuur en rust. Kortom een fantastisch land.
h.gr.Corine
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Heel mooie foto.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's