Niet

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Kleine Rouwvlieg Bibio lanigerus
Sommige muggen lijken erg veel op vliegen. In het voorjaar zie je vaak de Maartse Vlieg, die ook wel Zwarte Vlieg of Rouwvlieg wordt genoemd. En die namen zijn allemaal erg mooi, maar het is en blijft een mug, ook al doen de sterke beharing en de grote ogen van de mannetjes erg vliegachtig aan.. Vliegend herken je ze meteen: ze vliegen langzaam en met de pootjes hangend onder het lichaam. De Dilophussoorten lijken er sterk op, maar hebben een veel kleinere kop, met normale mugachtige ogen. In het voorjaar verschijnen vele andere, nauw verwante en vaak sterk gelijkende soorten, die nauwelijks uit elkaar zijn te houden.
Er zit een groot verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De vrouwtjes zijn groter, lijken meer op een mug en hebben heel kleine ogen. De mannetjes lijken meer op een vlieg en hebben heel grote ogen. Dit sekseverschil bestaat bij alle rouwvliegsoorten.
De kleine rouwvlieg zie je heel veel in maart en april en lijkt op veel andere soorten. Toch zijn er wel verschillen. De kleine rouwvlieg heeft de pootjes grotendeels rood. Bij Bibio johannis zijn de slechts gedeeltelijk rood en bij de meeste andere soorten geheel zwart. Er zitten geen vlekken in de vleugels, alleen kan de ader die parallel loopt aan de bovenrand van de vleugel enigszins donker zijn aangezet. De kleine rouwvlieg is ook wat kleiner dan de echte maartse vlieg en is meestal tussen de 5 en 8 millimeter lang. Deze hier nu voor het eerst zelf waargenomen. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's