Parasiet

Profielfoto van Hennepen
Hennepen

Naar aanleiding van de reacties wat info, er zijn nogal wat misverstanden over teken.
Een tekenlarve begint als een zwart stipje, vaak kleiner dan een millimeter, en ziet er in het eindstadium uit als een gezwollen erwt.
Een mogelijke bacteriebesmetting duurt 'even': eerst moet de speekselklier van de (borrelia)bacterie zich ontwikkelen, daarom duurt het (volgens de huidige inzichten) 24 tot 48 uur voordat er een (lyme)infectie kan ontstaan.
Lang niet alle teken dragen de bacterie bij zich, teken raken pas besmet als ze tijdens een bloedmaaltijd de bacterie opzuigen van een besmet dier, (waarbij vooral vogels en kleine knaagdieren genoemd worden. Onderzoek zou dus veel meer gericht moeten zijn op de oorzaak van de besmetting bij deze dieren! anders blijft het bij symptoombestrijding).
Omdat in het speeksel van de teek zowel een verdovende stof zit als een stof die de bloedstolling tegengaat wordt een tekenbeet niet opgemerkt,
daarom is controleren heel belangrijk.
Bij het verschijnen van een rode kring op de huid is het zaak meteen naar de huisarts te gaan!!! en ook belangrijk: eventueel onder de aandacht brengen bij artsen, want het kan lang duren voordat er klachten ontstaan en dan heeft de ziekte zich al meester gemaakt van het lichaam.
De klachten worden door de lange tussenperiode vaak niet meer in verband gebracht met een tekenbeet, dit zorgt voor een scala aan onduidelijkheden en verkeerde gevolgtrekkingen.
Het was lange tijd zo dat men dacht dat teken zich uit bomen laten vallen, daar waren de waarschuwingen dan ook op gericht.
Dat inzicht is veranderd, zo ook het advies over de manier van verwijderen van een teek: vroeger werd geadviseerd hierbij alcohol te gebruiken, later kwam men erachter dat dit juist extra gevaar oplevert.
Alcohol is wel een heel goed ontsmettingsmiddel NA het verwijderen van een teek.
Een teek kan niet vliegen of springen en blijft meestal lager dan een meter boven de grond, ze zijn aanwezig in grassen...dode bladeren...struiken...(kreupel)hout...het is een misvatting dat ze voornamelijk voorkomen in bossen, ze komen op veel meer plekken voor.
Ook in tuinen! en niet alleen in de zomer, teken worden al actief bij een temperatuur boven de 5 tot 10 graden.
Ze zijn gevoelig voor uitdroging en gedijen dan ook het beste in een vochtig klimaat.
In Nederland is de aandacht bijna uitsluitend gericht op de ziekte van Lyme; het zou goed zijn als er ook gewaarschuwd wordt voor teken in vakantielanden, want teken kunnen meerdere ziekten overbrengen. Er zijn wereldwijd rond de 820 soorten teken bekend, waarvan men weet dat er 100 soorten zijn die kunnen zorgen voor verschillende milde tot zeer gevaarlijke ziektebeelden.
Het probleem met de ziekte van Lyme is dat de (borrelia) bacterie in staat is de celwand te verliezen waardoor het niet meer herkend wordt door het immuunsysteem en dus ook niet meer aangepakt kan worden door het eigen afweersysteem.
Minder bekend is dat teken ook virussen kunnen overbrengen (men gaat er vanuit dat dit uitsluitend voorkomt in vakantielanden, maar wat te denken van meeliftende teken op reizigers en ingevoerde dieren...).
De logica zegt dat het niet in alle gevallen om de ziekte van Lyme gaat, terwijl daar in Nederland meestal wel vanuit gegaan wordt.
Het veelal hardnekkige ziektebeeld is -uiteraard al helemaal als er sprake is van een virus- zeker na het ontstaan van klachten dus niet meer simpelweg te bestrijden met een anti-bioticakuur.
Dit zal dan hooguit tijdelijk de gevolgen van een verzwakte weerstand aanpakken.
Een gewaarschuwd mens...

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (19)

Profielfoto van geugjesmarianne
geugjesmarianne
Dank Hennepen, dat je dit onderwerp aan hebt geroerd. Ik wil er alleen maar aan toevoegen, dat lang niet iedereen na de beet een rode ring krijgt (ik heb er nooit een gehad)en dat een spontaan opgekomen steeds groter wordende rode vlek (de EM) jaren na de besmetting kan komen.
Profielfoto van Jumpingjacquesflash
Jumpingjacquesflash
Wat een kanjer, zo vol gezogen.
Interessante info!
Groeten Jacques
Profielfoto van ladylove40
ladylove40
volgezogen teek, bah!
?L@dyL?v??
Profielfoto van mandarijneend
mandarijneend
Altijd goed om dit beestje onder de aandacht te brengen!
Is deze foto van dit jaar?
Profielfoto van vroegop
vroegop
Pracht foto! en fijne info!
gr. marian
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Geweldige info Hennepen! Zelf heb ik 2x een teek in mijn lijf gehad. Een keer tussen de haartjes van mijn wimpers. Dat was een nimf. Een mini-teek! Ik vind het enge beestjes met die pootjes...dit is wel een \"volle\"!
L.gr hennypen
Profielfoto van kramerd
kramerd
Ook dicht bij huis,in je eigen tuin bijvoorbeeld. komen ze voor. Om het risico van besmetting te beperken dagelijks je lichaam op teken controleren. Bedankt voor de uitgebreide info.
Profielfoto van Anthea
Anthea
Ik loop een beetje achter, maar dit is echt heftig!
Enge beesten vind ik dit.
Tevens wil ik je bedanken voor je fijne reacties op mijn foto┬┤s!

L.gr van


Profielfoto van agnes1958
agnes1958
Goed om dit in vol ornaat onder de aandacht te brengen!!!
Profielfoto van kanjer
kanjer
Die kun je beter niet op je lichaam aantreffen.
Geweldig in beeld gebracht, Hennepen!!

Hennepen, ik wens jou een heel fijn en mooi weekend toe en dank voor al je reacties!!

Lvgr
Frieda
Profielfoto van metternich
metternich
Enge beestjes , waar ik het nut niet van kan inzien en gevaarlijke ziekte-overbrengers!
Je hebt hem wel in een \"vol\" stadium gefotografeerd , dus de cyclus is bijna rond.
Hartelijk dank voor al je lieve en fijne reacties Hennepen!
Een heel warm en gezellig weekend en geniet van alle mooie dingen!
L.gr. Gerda.
Profielfoto van anaben
anaben
Mag ik er vanuit gaan dat je niet de \"donor\" bent geweest?
Volgezogen kan die teek gaan zorgen voor het nageslacht en begint alles weer van voren af aan.
Niet mijn favoriete fotomodel , maar wel goed dat je het tekenprobleem met deze foto onder de aandacht brengt.
Wens je een heel fijn, warm en zonnig weekend toe!
Dank voor al je fijne
reacties!
Take care!!
L.gr.
Profielfoto van tinyvdmeer
tinyvdmeer
Wat een joekel! Zat deze op een dier of een mens?
Na elke boswandeling is het vaste prik controleren op teken. En we vinden er regelmatig een! Hoe eerder je ze ziet en verwijdert, hoe beter. Wij verwijderen toch het beste met een pincet (splinters) en ER NA deppen met 70% alcohol (drogist).
Profielfoto van daksaya
daksaya
Het is zeker niet mijn favoriete insect Hennepen! Maar ze moeten ook overleven. Hij staat er scherp op! Prettig weekend.
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Jee Hennepen wat heb je die er scherp opgekregen.
Ik heb ze gelukkig nog nooit gezien.

Dank je wel voor al je fijne reacties. En voor de naam van de prachtframboos. Ik had al zo\'n vermoeden dat het iets uit de rozenfamilie zou zijn.
Profielfoto van joanne
joanne
Wat een dikkerd! Mooie foto!
gr joanne
Profielfoto van tometje
tometje
Het zijn ziektes overbrenger als je gebeten woord kan je ziekte van lijn krijgen het zit goed vol geten
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
en.. je vind .. is natuurlijk: je vindt..
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
Zo.. die is volgevreten! Dit is zo\'n beestje die mijn zus Marianne geveld heeft.. ze heeft al jaren ziekte van Lyme met alle gevolgen van dien..Soms geeft een wekenlange anti-biotica-kuur enige opluchting...maar na een paar maandjes steekt het weer volledig de kop op...
Je vind er meer over bij de site van de nederlandse vereniging voor Lymepatienten.. je kunt daar ook zoeken op marianne geugjes....
Zorg altijd dat je een goede tekentang (van plastik0 bij je hebt met een afgehoekte happertje... zet \'m over de kop heen strak op de huid.. duwend draaien op dezelfde plaats - tot hij los laat (niet trekken tijdens dat proces..) je hoort vanzelf een krk-geluid.. dan is-ie los...
Goed moment om iedereen weer eens te waarschuwen! Ze zijn er weer!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's