Tangpantserjuffe...

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De tangpantserjuffer (Lestes dryas) is een middelgrote Europese pantserjuffer die ook in België en Nederland zeldzaam voorkomt. De soort stelt zeer specifieke eisen aan haar voortplantingsbiotoop en wordt daardoor bedreigd. De naam is afkomstig van de tangvormige achterlijfaanhangsels van het mannetje.
De tangpantserjuffer heeft alle kenmerken van een pantserjuffer. Het lichaam is donker- tot kopergroen met een opvallende metaalglans. Het pterostigma is zo lang als twee onderliggende cellen en donkerbruin. Volwassen mannetjes hebben een blauwe verkleuring (berijping) op de eerste twee en laatste twee achterlijfsegmenten. De bovenste achterlijfaanhangsels van de mannetjes zijn lang en tangvormig, de onderste bijna even lang en eveneens gebogen De vrouwtjes hebben een relatief grote legboor die voorbij het laatste achterlijfsegment uitsteekt.
In zithouding houden tangpantserjuffers hun vleugels half gespreid, in tegenstelling tot andere juffers.
De tangpantserjuffer vliegt van eind juni tot in september, met een piek in augustus.
De eieren worden afgezet in stengels van oeverplanten. De dieren vormen meestal een tandem voor de paring en de eileg. Het vrouwtje boort met haar legboor gaatjes in de stengel, en plaatst vervolgens in ieder gaatje een eitje.
De tangpantserjuffer is erg selectief wat haar voortplantingsbiotoop aangaat: ondiepe, verlande en voedselarme plassen met een rijke vegetatie van lage moerasplanten, veelal in een beboste omgeving, meestal op zandgrond. De soort wordt zowel in heidegebieden als in duinen gevonden. Dergelijke situaties komen slechts tijdelijk voor alvorens volledig te verlanden of te verbossen, waardoor de tangpantserjuffer steeds nieuwe plaatsen moet opzoeken. De planten zelf zijn minder belangrijk; allerlei soorten moerasplanten worden gebruikt om de eieren in af te zetten. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van Wouterjs
Wouterjs
Ook dit is een Gewone pantserjuffer ( Lestes sponsa ).
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Wat een mooie kleuren.
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Prachtig Jan, mooie kleuren
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Prachtig. Ik kan al die soorten niet uit elkaar houden hoor.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's