Toppunt van pech?

Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes

Wat is het toppunt van pech?
Antwoord: een eendagsvlieg die zijn dag niet heeft.

Grapje natuurlijk. Het klopt niet helemaal dat ze maar 1 dag leven.

De larven van eendagsvliegen leven in het water. De meeste soorten doen er bijna een jaar over om volwassen te worden, enkele soorten zelfs twee jaar. In warmere streken kan het echter vlugger gaan. Als de larve, ook wel nimf genoemd, volwassen is, zwemt of kruipt hij naar het oppervlak. Daar barst de huid binnen enkele seconden open en een volledig gevleugeld insect komt tevoorschijn. Dit is echter nog niet het uiteindelijke volwassen dier, maar een zogenaamd sub-imago. Geholpen door luchtstromingen vindt het diertje een rustige plek, waar het in enkele minuten tot enkele uren nogmaals vervelt tot het volwassen dier.

Liefdesleven hevig, maar o zo kort
De dansende mannetjes vormen zwermen boven of in de buurt van het water. Als een vrouwtje in de buurt van zo'n zwerm komt, wordt ze gegrepen en vindt ogenblikkelijk de paring plaats. Daarna sterft het mannetje. Gewoonlijk binnen een uur legt het vrouwtje haar eieren in het water en sterft ook. Het uitkomen van het sub-imago gebeurt gewoonlijk in de avond en tegen de morgen zijn de dieren dood. Werkelijk een vluchtig bestaan. Bij enkele soorten kan het volwassen diertje nog wel een week in leven blijven.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Mooi! dat grapje kende ik; fijn de info erbij, \'k had ooit gelezen dat een eendagsvlieg 5 dagen leeft, zo zie je maar weer dat een algemene vaststelling niet zomaar in het feitenlaatje opgeborgen kan worden...

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's