Vliegende mier

Profielfoto van daksaya
daksaya

Vliegende mieren kunt je opmerken tijdens bepaalde periodes van het jaar, dit fenomeen heet de bruidsvlucht. Mieren zijn kruipende insecten, maar wanneer de paarperiode eraan komt vliegen de jonge koninginnen uit en klimmen ze tot een hoogte van een meter waarna ze zich laten verder glijden op de luchtdruk. Zo komt het nieuwe nest niet te dicht bij het oude en kan ze een mannetje uit een nieuw nest treffen (incest tegengaan). De paring vindt plaats in de lucht op een warme, rustige dag midden in de zomer. Dan krioelt het in de lucht van de zwermen mieren. In een zwerm wegmieren kunnen zeer veel mieren zitten.
De mieren gebruiken een geurspoor van feromonen om elkaar naar een gemeenschappelijke paarplaats te lokken. De koningin kiest dan haar geschikte partner, dit is het mannetje dat het hoogst en snelst kan vliegen, daarna wordt er gepaard. De enige taak van de mannetjes is het paren. Na de paring sterft het mannetje wegens oververmoeidheid. Het vrouwtje bijt haar vleugels af en zoekt dan een geschikte plek op de grond om haar eitjes te leggen en een nieuw volk te stichten.
24-07-15
Bron: http://www.anticimex.com/nl

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van joanne
joanne
Mooi hoor met prachtig verhaal.Ik heb ze ook gezien een hele zwerm.
Profielfoto van babohj
babohj
Heb het hele proces kunnen aanschouwen bij de mierenhoop v.d Rode bosmieren. Er is een nieuwe mierenhoop gemaakt vlak naast het oude en de hele boel is vlg. mij verhuisd. Er wordt niet meer gebouwd aan de oude koepel die nu helemaal is afgeplat en ingezakt. Wat een werk! Gr.Helga
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Maakt de sprong!
Leuke foto met goede info!

Gr.hennyP
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Mooie foto, veel en goede info.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's