Weidebeekjuffer, vlinderachtige verschijning in ruig vijver habitat.

Profielfoto van will
will

Trouwe lezers van mijn foto weblog hebben al vaker kunnen lezen over het 'leven' rond mijn tuinvijver habitat. Ruim een week geleden is een Weidebeek (man) aankomen vliegen. Hij heeft domicilie gekozen in mijn tuinreservaat. De vlinderachtige blauwgroene verschijning zie ik nu -dagelijks- zitten in de top van de lange 'bloemaren' van de o.a. aanwezige paars-roze kattenstaart. Op de uitkijk, regelmatig zie ik de Weidebeekjuffer 'uitvallen' naar voorbij vliegende kleine insectjes. Af en toe is het raak en peuzelt hij zijn prooi -door het uit te zuigen- op. Let op de harige poten waarmee ze gemakkelijk in de “vlucht” de gevangen insecten vast kunnen houden.
De Weidebeekjuffer is 45 a 48 mm groot, en houdt zijn vleugels in 'rust' evenwijdig langs zijn langgerekte insectenlijf. Het mannetje is 'metaalachtig' blauwgroen en de vrouwtjes zijn 'mos' bronsgroen. Wanneer hij op de twee kleurige 'wieken' gaat, valt zijn vlucht het meeste op. Als een vlinderbeeld vliegend -in de vrije ruimte- om even later te landen op vaak solitaire vegetatie. Weidebeekjuffers houden van stromende beken en ruige oeverranden. Wat nu dit exemplaar doet rondom mijn tuinvijver is een open vraag?. Of komt het vanwege de veeltalige kleine insecten die gemakkelijk zijn te vangen tijdens de afgelopen (vele) regendagen? Hou het maar op een kortstondig vakantie bezoek.
Juffers en libellen zijn soms 'gemakkelijk' te fotograferen als de -vaak kleurrijke- insecten zitten te zonnen. Met name tijdens de periode begin- en einde van de dag. Gebruik een klein diafragma getal (f 5.6 - 7.1) afhankelijk van de 'vrij liggende ruimte' achter het object. Wanneer je zoekt naar 'vrij zittende' solitaire exemplaren heb je tijdens het fotograferen vrijwel geen last van achtergrond (ruis)verstoring. De kleur van de achtergrond kun je zelf bepalen, door je standplaats zo uit te kiezen dat deze bv samen valt met de kleuren van de aanwezige bloemen in de groene vijverrand. Succes gewenst met het fotograferen van deze 'vlinderachtige' juweeltjes, een dankbaar onderwerp! Dat het beter gaat met de Nederlandse Libellen en Juffers is te lezen in het Natuurbericht van zondag, 12072015, klik op Link; http://www.natuurbericht.nl/?id=14138&cat=libellen

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's