Winde.......

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Kenmerken: Van de rups van de windepijlstaart kunnen diverse kleuren worden waargenomen, variërend van groen, bruin tot zwart.
leefgebied: De windepijlstaart is van oorsprong een tropische soort. Het is een trekvlinder die ieder jaar vanuit Afrika naar het noorden vliegt, soms tot in Scandinavië. Bij zijn vlucht passeert hij zowel de Middellandse Zee als de Alpen! In Nederland wordt de windepijlstaart in de zomer en herfst regelmatig gezien. De aantallen die hier worden waargenomen variëren van jaar tot jaar.
leefwijze: De vlinders arriveren in juni in Nederland. Gedurende de rest van de zomer gaat de immigratie van nieuwe vlinders uit het zuiden door. De vlinders leggen eieren en de Nederlandse generatie vlinders vliegt in de nazomer en herfst. Door deze levenswijze kan de vlinder in Nederland gedurende de hele zomer worden aangetroffen, maar er is een duidelijke piek in de aantallen in september en oktober, als de in Nederland geboren vlinders gaan vliegen. De rups leeft van juli tot laat in de herfst op windesoorten (voornamelijk akkerwinde). Hij verpopt in een holletje diep in de grond. De pop kan slecht tegen vorst en sterft in de Nederlandse winter.
De vlinder heeft een zeer lange roltong om nectar te zuigen. Hij vliegt in de schemering, en staat bij het nectar zuigen als een kolibri voor de bloem waar hij zijn voedsel uithaalt. Meestal zijn dit trechtervormige bloemen zoals petunia, tabak en phlox.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Goeie opname en info Jan...

Gr.hennyP.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's