Ze zijn er...

Profielfoto van Annelies2
Annelies2


De platbuik (Libellula depressa) is een insect dat behoort tot de orde libellen (Odonata) en de familie van de korenbouten (Libellulidae).
De platbuik is een pionierssoort en meestal te vinden bij kleine wateren met weinig vegetatie. De volwassen mannetjes van de platbuik zijn blauw van kleur terwijl de vrouwtjes een bruingele kleur hebben.
De voorstadia worden nimfen genoemd en zijn gedrongen en vleugelloos. Zowel de volwassen libel als de nimfen zijn jagers die leven van andere diertjes zoals kleinere vliegende insecten. De libel leeft meestal twee jaar als nimf in het water op de bodem en overwintert hier ook. De volwassen platbuik kan enkele maanden oud worden.


De platbuik komt voor in Europa tot in delen van het Midden-Oosten. De libel ontbreekt in het noorden van Afrika en komt binnen Europa voor van het Middellandse zeegebied tot in zuidelijk Scandinavië. In Groot-Brittannië komt de platbuik alleen in het zuiden van Engeland algemeen voor. In Frankrijk en Duitsland is de libel algemeen, behalve in hoger gelegen gebieden. De platbuik komt in grote delen van België en Nederland algemeen voor, in sommige streken zoals het westen van Vlaanderen is de libel zeldzaam

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van Annelies2
Annelies2
Dank je wel Mathieu ! Klopt ik woon zelf in Echt en zit dus wel héél dicht bij ook wat de boomkikkertjes betreft ! ;-)
groet Annelies2
Profielfoto van Mathieu55
Mathieu55
Mooie foto van de platbuik.
Gr.Mathieu
Ps. Bij je foto van de Koninginnepage schrijft ge dat ge op zoek was naar boomkikkers, ik denk dat we niet zo ver van mekaar wonen, van waar ben je als ik vragen mag? Ikzelf ben van Maaseik (B)
Profielfoto van Annelies2
Annelies2
Dank je Ria !
gr. Annelies2
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
Prachtige foto!!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's