Zebraspringspinn...

Profielfoto van daksaya
daksaya

De huiszebraspin, ook wel zebraspringspin of harlekijntje (Salticus scenicus) komt voor in het Holartisch gebied, inclusief België en Nederland, en kan op zonnige dagen op vrijwel iedere buitenmuur worden aangetroffen, zelfs in de winter. Bij bedekt weer houden ze zich meer schuil in spleten. Dit spinnetje (5-7 mm) jaagt op het gezicht en is een goede springer die de prooi bespringt van enige centimeters.
Ze hebben vier paar ogen waarvan enkele zeer goed zijn ontwikkeld, waarmee zebraspinnen binoculair zien om afstand te schatten, maar ook vormen en kleuren waar kunnen nemen, ze jagen zelfs in de volle zon. De ogen zijn gebouwd als een telelens en hebben een beweeglijke retina zodat de spin zijn gezichtshoek kan veranderen zonder de ogen te bewegen (dat kan verder geen enkele spin). Vooral de voor-middenogen zijn sterk ontwikkeld. De mannetjes hebben sterk vergrote cheliceren (gifkaken) (afbeelding) die een rol spelen bij de balts.
Zebraspinnen maken geen web maar zekeren zich tijdens de jacht wel met een gesponnen draad waar ze aan blijven hangen als ze vallen. Ze nemen bladluizen en andere kleine prooien die met een pincet worden aangeboden graag aan.
Bron: Wikipedia

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Martie
Martie
Haarscherp!!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's