Zeldzaam

Profielfoto van Hennepen
Hennepen

Zoals Henk57 op de vorige foto al aangaf is dit de in Nederland zeldzame Leptoglossus occidentalis, oftewel de Bladpootwants.
De wants is afkomstig uit Noord-Amerika en rukt wel op, in 2008 waren er slechts 10 meldingen, in 2009 34.
(Maar het is natuurlijk niet zo dat alle waarnemingen gemeld worden). De Bladpootwantsen kunnen goed vliegen en leven voornamelijk op verschillende soorten naaldbomen, vooral op de den en de spar.
Ze zuigen aan de ontwikkelende zaden en jonge scheuten en kunnen daardoor schade aanrichten aan de zaadproductie van de waardplant. Bladpootwantsen overwinteren op beschutte plaatsen, onder andere in woningen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van arendbuizerd
arendbuizerd
Nav jouw reactie hier even gekeken. Erg mooie opnamehoek. Toen ik mijn lepto kiekte had ik geen notie dat hij bijzonder was. Via natuurpag. Dagblad Trouw kwam ik er achter. De wants heb ik gefotografeerd bij Lauwersoog (!) bij een restaurant op de dijk.
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Hartelijk dank voor de reacties! misschien was het wel dezelfde wants Tiny...ik zag al foto\'s vanuit de Achterhoek Berthy...
Profielfoto van berthy
berthy
wat een mooie wants en foto. Dit jaar heb ik ook
veel meer wantsen gekiekt
dan andere jaren, deze heb ik nog niet gezien. Wel ben ik weer in Nederland en mijn volgende uitdaging is 4 weken Achterhoek, dank voor je leuke reactie op Afscheid. gr, berthy.
Profielfoto van Mathieu55
Mathieu55
Mooi beestje, mooie foto.
gr. Mathieu
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Hier komt hij ook mooi uit zo tegen het blauw.
Profielfoto van tinyvdmeer
tinyvdmeer
Leuk dat je er ook een op de foto hebt gezet. We zijn nu met z\'n vieren (kijk maar bij zoeken naar bladpootwants), de mijne zat in m\'n slaapkamer, kennelijk al zin om te overwinteren. Maanden later nog weer een gezien.
Ik doe ze toch maar naar buiten...

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's