Het Weer, (sfeer)opname, ondergaande zon met dubbele regenboog.

Profielfoto van will
will

Er is bijna geen ander onderwerp te bedenken -als Het Weer- waarover we elke dag praten. Wanneer we ’s avonds op TV het weer -van de dag en de weersvoorspelling voor morgen voorgeschoteld krijgen- zien we gelijktijdig in beeld weerfoto’s. Deze amateur opnamen laten zien de uiteenlopende weersituaties en -omstandigheden van die dag in Nederland. Een overzicht van het niet voorspelbare weer in een ‘relatief’ klein land. Het Weer, dat ons dagelijks bezig houdt wanneer we b.v. willen gaan werken in de tuin, zaaien en planten, recreëren, fietsen, surfen en kamperen etcetera.
Weerfotografie is een leuk gevarieerd onderwerp, elk jaargetijde heeft zijn specifieke kleureigenschappen. De ‘weer’ kleurenwaaier in het voorjaar of herfst is een geheel andere dan de zomers en winterse. Kleuren(schema's) enkele voorbeelden, in grote lijnen kun je zeggen dat: de lente perfect is, in alle lichte kleuren groen. De zomer is, bij mij zonder enige twijfel geel en donker groen. De herfst is voor mij, oranje/bruin. De winter zie ik als, blauw en paars/roze. Rekening houdend met fotograferen -tijdens en van een bepaald onderwerp- met deze 4-seizoenen kleurentheorie verhoog je extra de kwaliteit van de opname. Al die bijpassende kleurpaletten bepalen de sfeer van een onderwerp van een opname.
In de (schilder)kunst is het bijbehorende jaargetijden kleurenpallet de ruggengraat voor het schilderen van een landschap. Ook tijdens het fotograferen van een onderwerp zouden we rekening kunnen houden met de natuurlijke omgevingsomstandigheden. Het weer met bijbehorende ‘weer’ kleurenwaaier heeft ook een grote invloed op de gemaakte opname van een Landschap. Rembrandt van Rijn is nu nog steeds het voorbeeld, Meester van de techniek “Licht en Donker”. Stelling; fotograferen is niets anders dan Schilderen met Licht! Maar de (weers)omstandigheden bepalen mede het gewenste resultaat.
Nu gelijk aan de slag -rekening houdend met het bovenstaande stukje kleurentheorie- en dit toe te passen in de praktijk tijdens de komende foto-opnamen, Succes!

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van mboshogg
mboshogg
Heeeel mooi !
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Prachtig!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's