Brassica rapa

Profielfoto van daksaya
daksaya

Raapzaad (Brassica rapa of Brassica campestris) is een één- of tweejarige plant die in Nederland sterk aan het inburgeren is. Zij houdt van zon en van vochtige, voedselrijke bodem. De plant is te vinden op braakliggende grond, in bermen, langs oevers en op akkers. Raapzaad reikt tot ongeveer een meter hoog en bloeit van april tot en met augustus. Door massale aanwezigheid fleurt zij in het voorjaar bermen en slootkanten flink op. De gele bloemen tellen vier kroonbladen, zijn tot 2 centimeter groot en staan in trossen. Een verschilpunt met het sterk gelijkende koolzaad is dat de bloemen boven de knoppen uitsteken. Bij koolzaad is dat andersom. Raapzaad bloeit ook eerder. Na de bloei vormen zich hauwtjes. De lancetvormige bladeren omvatten met hun voet de stengel. Hoger geplaatse bladeren hebben een blauwige gloed. Cultuurvormen van raapzaad zijn onder meer paksoi, raapsteel en Chinese kool. Zaad wordt gebruikt als vogelvoer en voor het winnen van olie. Raapzaad wordt gerekend tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae - Brassicaceae).

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (10)

Profielfoto van Katinkal
Katinkal
Mooie foto, interessante info. Ik ga beter opletten of ik koolzaad of .... raapzaad zie want ik denk dat ik het verschil niet opmerk buiten, grt. Katinka
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Twee favorieten, van harte!
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Dank je wel voor de info bij deze mooie fleurige foto. Kan het spul niet uit elkaar houden. Dan is er ook nog Barbarakruid wat er op lijkt geloof ik (langere hauw?).
Gefeliciteerd met je favoplek.
Profielfoto van petjoe
petjoe
Alleen al favo voor de info , thankx Paul
Profielfoto van joanne
joanne
Prachtige foto en info!
Gefeliciteerd met de favoplaats.
Profielfoto van MarijkeKemps
MarijkeKemps
Een mooi geel plaatje en interessante info en....proficiat!
Profielfoto van adbakker
adbakker
En uiteraard ook gefeliciteerd met je 2e fav.plek..

Gr. Ad.
Profielfoto van theoineke
theoineke
Prachtig gezicht om te zien.gef.m.je favoplek.
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Vandaag vanuit de omgeving van Nijmegen naar Den Haag (mee)gereden! Langs ongeveer de hele route waren de bermen geel! Een vrolijke route dus :-)!
Gr.hennyP.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's