Breedbladige wespenorchis, groeit en bloeit al jaren in mijn tuinreservaat.

Profielfoto van will
will

De Breedbladige wespenorchis (Epipactis) is een geslacht van ongeveer 70 soorten uit de orchideeënfamilie ‘s. Zijn Nederlandse naam "Wespenorchis" heeft de plant te danken aan wespen. Omdat de bloemen door hun uitsluitend worden bestoven. Zij vinden -in de kleine bloemetjes- honing in het bekkenvormig verdiepte deel der lip. Het vruchtbeginsel is meest verlengd, 6-ribbig, gedeeltelijk in de gedraaide steel, versmald. De stempelzuil is kort en dik. Het helmknopje is breed, bijna driehoekig, langwerpig. De vrucht is ca.11 mm lang, 6 mm breed, met een 2.5 mm lange steel en hangt. Bloei: Einde Juni-Augustus.
Normaal groeien Wespenorchissen ter plaatse van; open plaatsen in de bossen, tussen struiken, op kalkhoudende grond. Alle soorten zijn meerjarige, kruidachtige planten. Ze zijn sterk afhankelijk van hun symbiose met hun schimmeldraden. Al een aantal jaren achtereen groeien Breedbladige Wespenorchissen in m'n tuin -zandgrond- op een schaduwrijke plaats.Vanzelf spontaan aankomen waaien? of meegebracht de tuin in met het vervangen van het gazon? Meestal vallen ze me pas op als er 'tussentijds' een kleine snoei ronde wordt uitgevoerd. Maar dit jaar staat er een plantje aan de rand van het gazon rondje. Zo even de stengel lengte gemeten. Deze plant heeft dit jaar een hoogte bereikt van 47 centimeter.
Onder -gunstige omstandigheden- kan een Wespenorchis plant wel een hoogte bereiken van 20 - 70 centimeter.
De plant komt zowel in Nederland als in geheel Europa, het meest in loofbossen voor. Zij is bij ons algemeen, groeit ook in duinvalleien tussen kreupelhout. Voor mij -ook al is het een algemene soort- toch bijzonder. Dat de Breedbladige Wespenorchis in mijn tuinreservaat al jaren achtereen een regelmatig terug kerende plant is. Een bevestiging van al jaren content 'natuurlijk' beheer?

  • 0x
  • 561
  • Breedbladige wespenorchis
  • Epipactis helleborine
  • Planten

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van meeney
meeney
Mooi om dit in je tuin te hebben !!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's