Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en zijn gedomesticeerd rond 1000 v. Chr. De Inca's vereerden de zonnebloemen als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht.
Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie, die veel gebruikt wordt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie wordt verwerkt. De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en kan omdat deze goed bestand is tegen hitte voor frituren gebruikt worden. Zonnebloemolie bevat linolzuur, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.
De zaden kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje. Ontkiemde zaden met een uitloop van maximaal 6 millimeter kunnen worden toegevoegd aan salades of sandwiches. Zaden met een langere uitloop smaken bitter.
Maar ik bewaar ze voor de vogels !!!
Lees meer
Reacties (13)
Wat een overvloed.
- heerlijke groetjes.
Hg
Frieda
Gr.hennyP.
Bedankt voor je reactie op mijn ijsvogeltjes...
gr,
Mike
De bloem drogen en aan een draadje ophangen dan kun je weer een foto maken met snoepende vogeltjes.
Fijne dag L. Gr. Femmy
Ook de info is erg leerzaam...dat was ik nog vergeten te melden.
V.gr van...en nog een mooie dag!
Mooie scherpe opname Erie, en het ziet er straks gezellig uit als de vogels erbij zitten.
V.gr van