Dead cap..

Profielfoto van knibb_49
knibb_49

De Engelsen noemen hem zo want deze foto laat twee stadia zien van de meest dodelijke paddenstoel ter wereld die er bestaat, de Groene knolamaniet ( Amanita phalloides ). Het is een broertje van de Vliegenzwam. Jaarlijks sterven nog steeds mensen door het eten van deze paddenstoel omdat ze hem hebben verwisseld of aangezien voor een boschampignon. Hij smaakt ook heel lekker, maar na een paar dagen begint het serieus te worden en manifesteren zich allerlei aandoeningen aan lever, nieren en bloedsomloop en sterft men na ca. 10 dagen!
De paddenstoel ziet er olijfgroenig tot wat gelig wit uit, heeft een vlezige ring en een knolvormige steelvoet wat je hier bij het jonge exemplaar goed kunt zien. Ik heb het wat blootgelegd. Over de witte lamellen schijnt een groene weerschijn en dat hebben champignons niet evenals een knolvormige steelvoet. Oppassen dus!!
Waar kon je hem tegen? In allerlei loofbossen, eik en beuk, soms met sparren of dennen afgewisseld en momenteel verschijnen er best veel door de broeierige weersomstandigheden.
Toch genieten zou ik zeggen en bekijk hem eens goed als je hem tegenkomt, want ook deze amaniet heeft zijn eigen schoonheid!

  • 0x
  • 325
  • Groene knolamaniet
  • Amanita phalloides
  • Schimmels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van ladylove40
ladylove40
Prachtig neergezet, maar inderdaad giftig Henk :)

Fijne zondag, ?L@dyL?v??
Profielfoto van marjahop
marjahop
mooie foto van een mooie paddestoel!!!
en goede info.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's