Rode heidelucifer, kleurrijk in winterse ‘omstandigheden’.

Profielfoto van will
will

De Rode heidelucifer is een korstmos. Een van de twee kleurrijkste, die rood gekleurd zijn aan de top. Zijn tegenhanger is het Rood bekermos (Cladonia coccifera). Beiden worden regelmatig verward met elkaar. Groeiend op een oude vergane boomstam. Op dit moment nu overal te vinden op geschikte plaatsen en zie hun uitbundige rode kleur, extra versterkt door de winterse aanvriezende rijp.
De laatste dagen -van deze mid-week- feller en heviger weersbeeld. Eindelijk winter in januari. Met plaatselijk sneeuw, rijp en ijsgroei. Aanwas van de ijslaag op plassen, vennen, openwateren en kanalen zonder scheepvaart. Watervogels -die in een ‘tellende’ winter- als ware bijeengedreven worden in wakken, om daarin en rondom voedsel te zoeken om te overleven.
Ook in onze tuinen verschijnen meer vogels die de ‘warmte op zoeken’ van de bebouwde kom en aangelokt, afkomen op het uitgestrooide voedsel. Het resultaat van hun bezoeken is terug te lezen in de uitslag van de zojuist gehouden tuinvogeltelling. Vogels die steeds meer vragen om een ‘groene natuurlijke omgeving’ dan nu het geval is. Het enige wat wij hun kunnen bieden is de tuin -met een enkele boom, heesters en planten. Aaneengesloten zijn (achter)tuinen verbonden met elkaar een plus biotoop/situatie voor een groot aantal dier- en vogelsoorten.
Niet alleen het leven in winterse tuinen maar ook hun (broed)situatie in het voorjaar dat ze een plek vinden om hun ‘nest te bouwen’ en jongen groot te kunnen brengen. Meeliften met ‘vogelvriendelijke bouwontwerpen en ‘groene’ uitbreidingsplannen, broeden aan gevels, onder daken en -dak overstekken. Maar voor de toekomst -van omliggende Flora & Fauna diversiteit- moet het ‘vrijuit’ grote verschil -voor een heel groot aantal soorten- gemaakt worden door vergaande veranderingen in het aangrenzende buitengebied rondom de woongebieden!

Met gevederde Groet,

  • 0x
  • 387
  • Rode heidelucifer
  • Cladonia floerkeana
  • Schimmels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's