The making of

Profielfoto van macrodaan
macrodaan

Deze titel gekozen omdat ik jullie wil laten weten hoe ik bij deze foto te werk ben gegaan.

Voorbereiding:
Mijn plan was gisteren om porseleinzwammen te gaan fotograferen en daar begint het al mee.
Als je een bepaald doel hebt moet je je wel inlezen. Porseleinzwammen groeien op beuken (heel soms op eik) dus dat wetende moet je op zoek naar een beukenbos wat de kans van slagen een stuk vergroot. Daarnaast is het van belang om te weten wanneer ze voorkomen en dat is voor deze porseleinzwammen van augustus tot november.

Het maken van de foto:

Het is niet zo dat als ik ze zie ik de camera pak en begin te klikken. Met het maken van deze foto ben ik echt wel een half uur bezig geweest.
Allereerst bepaal ik de positie kijken naar het licht,maar ook naar de achtergrond zijn er wel of geen storende elementen of zijn er juist elementen die ik ook in het beeld wil hebben zoals hier de flare van het licht dat door de bladeren scheen.
Ben op dat moment bezig met de compositie.
Om de compositie te bepalen kijk ik met liveview op mijn scherm zodat ik later geen crop hoef te maken hooguit een klein beetje om het beeld recht te zetten bijvoorbeeld.

Camera instellingen:

Deze foto heb ik gemaakt in de AV stand wat inhoud dat ik alleen de diafragma keuze bepaal en de sluitersnelheid door de camera zelf word bepaald. de iso zet ik op 100 en ik gebruik voor de belichting spotmeting. De sluitersnelheid maakt namelijk niet uit omdat ik deze foto's vanaf statief of kersenpittenzak maak en een draadontspanner gebruik.

Belichting:

Omdat porseleinzwammen een glibberige hoed hebben die sterk reflecteer heb ik hier boven de zwammen een wit reflectieschermpje gehouden die twee stops onderbelicht. Hierdoor krijg je een fraaie egale belichting
Omdat het hier om een tegenlicht opname gaat zou normaal de schaduwzijde van de zwammetjes donker zijn. Dit heb ik opgelost door een draadloze flitser aangestuurd met een cactus triggersetje op de grond leggen.
Om ook dit niet te fel te laten worden heb ik er een gouden reflectiescherm op gelegd wat warm licht geeft en het licht wat softer maakte voor een subtiele lichtval op de porseleintjes.

Heb van dit tafereeltje zo'n 15 foto gemaakt en van alles uitgeprobeerd maar was met bovenstaande methode tevreden. Ben zelf altijd op zoek naar vernieuwingen en experimenteer graag. Macrofotografie is een sport en een uitdaging.
Als nabewerking heb ik het licht van de flare (lichtkring) achter de porseleinzwammen iets afgezwakt door selectie iets zwart aan de witte toe te voegen. De zwammetjes groeide trouwens op een omgevallen oude beuk.
Hoop dat mijn verhaal duidelijk is en anders hoor ik het wel.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van huubverbeek
huubverbeek
Fijn , Daan dat je de moeite hebt genomen om ons te vertellen hoe je te werkt gaat.Mag je wat mij betreft bij meerdere foto\'s doen.
Succes,
Huub.
Profielfoto van Laagvlieger
Laagvlieger
Superfoto, mooie sfeer maar je was ook effe bezig. En dan is het resultaat er ook naar. Ik heb laatst een paddenstoel gefotografeerd met de HDR methode, maar is me niet echt gelukt
Profielfoto van Martie
Martie
....en dat dit als loon na werken...
Om van te dromen, zo mooi.
Dank voor je vakkundige info,
gr. Mart

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's