Oorkwal, komt ook langs de Nederlandse kustlijn voor.

Profielfoto van will
will

Een zonnige dag, een dagje naar het strand. Op een gegeven moment komt mijn dochter naar me toe en zegt tegen mij “Er drijven allerlei doorzichtige kwallen in het zeewater met hele mooie pastelkleurige kleurtjes”. Daarna komt natuurlijk de voorspelbare tegen vraag van me “waar drijven ze in het water”? Daar waar we altijd een verfrissende duik nemen en zonnebaden. Kom -loop maar mee- dan zal ik naar de plek brengen waar ik ze heb zien drijven. Het zijn er hééél veel verdeeld over een lange strook in het ondiepe water langs het strand. Nieuwsgierig loop ik gelijk mee -met de kleine fotocamera in de hand- naar de waarnemingsplek. Daar aangekomen zie ik vele kleine kleurrijke kwalletjes drijven. Het grote gros heeft een doorsnede van ongeveer 10 tot 25 cm. Het lijkt wel dat ze gedesoriënteerd zijn. Sloom drijven ze mee op de deining van het water. Ook bewegen ze nauwelijks. Wellicht dat de hoge buitentemperatuur er debet aan is. Maak verschillende foto’s van ze. Regelmatig stelt de cameralens zich scherp op de bewegende niet voorspelbare waterspiegel. Dan stel ik de camera in op ‘handmatig’ en maak ik nog een aantal foto’s. Ben benieuwd naar het resultaat -weer iets nieuws voor de camera lens- tenslotte fotografeer je niet dagelijks ‘drijvende’ kwallen. Thuis gekomen, had ik nog even de naam en wat informatie opgezocht over deze kwal. Het blijkt een Oorkwal te zijn. Deze Oorkwallen heb ik gezien en gefotografeerd langs het strand ter hoogte van Vickleby, Oland (S).
Op de website Kwallenradar vond ik deze informatie: De Oorkwal de bekendste kwal die veelal aanspoelt langs de Nederlandse kustlijn. Je herkent deze kwal aan zijn roze-achtige ringen onder het ‘hoedje’. Deze vier ringen gebruiken de kwallen bij de voortplanting. Het voedsel van de kwal bestaat voornamelijk uit kleine visjes en kreeftachtigen organismen die tegen de tentakels opbotsen. Deze tentakels met giftige netelcellen worden gebruikt om de prooi te verlammen en vervolgens op te eten.
De Oorkwal kan met zijn tentakels ook mensen steken. Zo’n kwallenbeet levert in de meeste gevallen geen problemen op. Wellicht houd je twee dagen last van beet, vooral in de vorm van jeuk. Doorgaans steekt de Oorkwal alleen als hij zich daarvoor geroepen voelt. (Bron; www.kwallenradar.nl ).
Dit schrijft Wikipedia er over: De Oorkwal (Aurelia aurita) kan 10 tot 40 cm groot worden. Rond het midden van het lichaam (ook het scherm, de paraplu of de klok genoemd) zijn vier ronde of min of meer halvemaanvormige structuren zichtbaar ('oren'); dit zijn de geslachtsorganen. In zo'n 3 procent van de populaties zijn er meer dan vier van deze oren, tot negen aan toe. Deze kwal is een kosmopoliet en komt voor in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee, en worden vaak gezien in de kustwateren en estuaria van de oostkust van Noord-Amerika, Californië, Japan en Europa. Ze zijn vooral te vinden in de kustgebieden, zoals estuaria, fjorden en baaien. De levenscyclus van de oorkwal bestaat uit twee delen, dit zijn het poliepenstadium en het medusastadium. De Oorkwal kan zich geslachtelijk (via het medusastadium) en ongeslachtelijk (via het poliepenstadium) voortplanten.
Kwallen drijven vaak in grote zwermen in zee. Door middel van samentrekkende beweging van het scherm kunnen ze echter ook actief zwemmen. Met behulp van met netelcellen bezette tentakels vangen ze plankton, kleine kreeftachtigen en visjes. (Bron; https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorkwal ).

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's