Boomklever, treft 'winterse' voorzorgsmaatregelen.

Profielfoto van will
will

-VAKANTIEBERICHT 2015 [04]- Terwijl ik vorige week zat te luisteren -op een bankje in de zon- naar de Vroege Vogels uitzending over o.a. de Huiszwaluwtillen, hoor en zie ik alle zwaluwsoorten nog vrolijk insecten snäppend om me heen. Scherend over de waterspiegel van de jachthaven. Kijkuit op prachtige zeiljachten die aangemeerd liggen aan de vorig jaar gerenoveerde aanlegsteigers. Onder de randconstructie van de loopsteiger hebben Boerenzwaluwen zich gevestigd. Regelmatig zie ik ze naar hun 'lage' nestplek vliegen die ca. 50 á 60 cm boven de fluctuerende waterlijn ligt. Ze voeren hun jongen met vele insecten die nog even in de nestkommen liggen. Dit is echt de laatste 'broed' ronde van dit seizoen, dan begint de terugtocht naar het verre Afrika.
Ook in Nederland is bekend van Boeren- en Huiszwaluwen, dat ze onder brug- en steigerconstructies broeden. Het is alleen 'opmerkelijk' dat beide afzonderlijk zwaluwgroepen -die zo ver uit elkaar leven- zo creatief en vindingrijk zijn om hun nesten daaronder te bouwen. Blijkt maar weer eens, dat ook hierin vogels grenzeloos zijn!
De eerste V-formaties -gevormd door het vlieggedrag- van ganzen zie ik alweer naar zuidelijke richting vliegen. Gisteren ook hier -voor en na het ontbijt- twee overvliegende 'draaiende' Zeearenden en de eerste raaf liet zich zien en horen. Van de week vroeg op -in de morgen prachtig 'strijk' licht- op zoek naar de rondhangende vogels op dit 'groene' campingterrein. Eerst boomklevers -de noordelijke vorm- en Grote bonte specht. Op het water van het lange 'fjord' dobberen verschillende Futen met jongen. Een overvliegende Wilde zwaan gákt nog even na als ik hem 'na-tuur'.
Dan richt ik mijn verrekijker richting zwemsteiger zie op de hoge steigerpaal een vogel zitten. Turend in het tegenlicht -met ervoor 'dansend' tientallen muggen- zie ik vaag de kleur van het verenkleed. Het silhouet een kleine vogel ca.10 cm groot -lange snavel en korte staart- een tweede exemplaar meldt zich. Samen vliegen ze op en hoor de bekende pieéééuw klank -ze verdwijnen uitzicht- en mij in verbazing achterlatend een IJSVOGEL!! Op de terugweg -via het grindpad- in een eeuwen oude grillige eik een Matkopmees. Verderop nog een groepje Kramsvogels -ook op trek?
Wanneer ik later in de vogelgids het verspreidingskaartje van de IJsvogel bekijk, zie ik dat ze hier nog net broeden aan de rand van het noordelijkste verspreidingsgebied. Lees de verklaring: (donker oranje gekleurd) broedgebied, afwezig in winter, (licht gekleurd) gebied waar de soort tijdens de trek voorkomt. Dus ook IJsvogels gaan ook op trek? om de winter te overleven! Terwijl algemeen bekent is dat ze in Nederland overwinteren?
Vorige week dinsdag; zomerse omstandigheden. De boomklevers zijn druk bezig met de aanleg van voedselvoorraden. Slim als ze zijn -zag ik vandaag- verstoppen ze de opgespoorde (hazel)noten in de aarde onder de zomerhuisjes die in het park staan. Wanneer straks een dikke pak sneeuw de omgeving afdekt, kunnen zij terecht -via het open toegangstrapje voor de vakantiewoning- naar hun aangelegde voorraad 'kast'. Raar idee, iedereen is in zomerse stemming en de Boomklever is nu al volop bezig -met het aanleggen van wintervoorraden- om te overleven in deze (barre) 'natuurlijke' omgeving. Ook wij trekken morgen zuidwaarts naar hét vogeleiland Öland, waar we vele (trek)vogels o.a. steltlopers in onze (vogel)kijkers zullen ontmoeten.

  • 0x
  • 740
  • Boomklever
  • Sitta europaea
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's