Boompieper, een uitbundige ‘Top’ zanger.

Profielfoto van will
will

Even na de middag fiets ik naar een heidegebied bij mij in de woonomgeving. Het leefgebied van de Boompieper. Zijn habitat ligt op de grens van besloten naar een open landschap. Dat is op deze heide volop aanwezig. In de overgangen van bos naar open heide- en pijpestrootjevelden en rond boomgroepen liggen de meeste territoria. Omdat het nest op de grond gemaakt wordt –en voldoende dekking nodig is- is een dichte kruidlaag noodzakelijk.
Dan fiets ik op het zanderige toegangspad dat leidt naar het ‘open’ heidegebied. Plaats de fiets langs het grijzige zandpad -op de standaard- en zet hem geruisloos op slot. Overal hoor ik zingende vogels in het terrein. Tussendoor -regelmatig herhalend- het opvallendste deuntje “the Fifth” fluitend door de geelgors. Rondvliegend zie ik de Grijze zandbij met stuifmeel bolletjes aan de poten een van de grootste zandbijen. Ook gravend in de zanderige bodem. Tussen de droge heideplanten- zie ik vele zandheuveltjes. Zand komend uit de gegraven gangen en holletjes. Kijk op -en overzie de ‘open’ landschap situatie- met her en der enkele naaldbomen ‘vliegdennen’ en opgeschoten berken.
Pak mijn vogelkijker richt deze op een Grove den -die vlak bij staat- er zit een vogel in de top, de Boompieper! Gespikkelde borsttekening -een onopvallende beige kleurig verenpak- zichtbaar op de vleugel de kenmerkende pieper ‘ketting’tekening. Hij stijgt op -onder een hoek van ca. 60 graden- tot ongeveer 15 m. Hoor hem zingen ‘in de vlucht’ op naar het hoogste punt -vervolgens zingend spiralend dalend als een ‘parachute’- naar een zitpost aan de andere zijde van de boom. Dan loop ik voorzichtig met camera en telelens naar zijn zangpost toe – en hou rekening met de stand van de zon- en maak een paar opnamen. Later thuis gekomen zien ik de digitale foto’s groot, op het beeldscherm. Constateer dat deze Boompieper helemaal opgaat in zijn eigen zangkunst -om een vrouwtje te scoren- tot in zijn ‘tenen’ van zijn poten.

  • 0x
  • 647
  • Boompieper
  • Anthus trivialis
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Marinke
Marinke
Wat een leuk verhaal en een prachtige foto!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's