Grote bonte specht, zoekend naar…., Jaarrond Tuintelling en Landelijke vogel(tel)dag.

Profielfoto van will
will

Eergisteren 21 november 2014 de buitentemperatuur zakte onder de – 0.00 graden Celsius. De eerste nachtvorst -aan de grond- dit jaar. Na een lange periode van afwezigheid sinds de zachte winter van vorig jaar. Zie de laatste herfstkleurige bladeren vallen. De tuin lijkt ‘groter’ -nu de kale takken weer tevoorschijn komen- als het blad verdwenen is. Heb deze week de voedersilo’s gevuld en opgehangen en tevens gemengde zaden gestrooid op de voederplank. Het valt op dat de tuinvogels beter te zien en te volgen zijn. Vele tuinvogelsoorten zijn weer present; kool- en pimpelmees, huis- en heggemus, vink, groenling en roodborst. Ook de bijkomende soorten zoals; merel, houtduif en Turkse tortel komen dagelijks. Af en toe (niet alleen in de zomer) komt de grote bonte specht in de tuin. Nu foeragerend hij -is dol verzot- op de pindasliert.
De kauwtjes, vrijwel allemaal verdwenen uit onze woonwijk, elk zomer broeden ze in de toegankelijke schoorstenen. Dagelijks -in grote groepen bijeen- hoogover de huizen vliegend. Overdag voedsel zoekend –samen met roek en zwarte kraai- op de omliggende weilanden. Terug vliegend ’s avonds met z’n allen naar de overnachtingsbomen die staan in de nabije omgeving. Zie nu bijna dagelijks andere kraaiachtigen ekster en gaai in onze tuin en in de aangrenzende tuinreservaten. Uitgekiend mee profiterend van het voedsel dat -door de mens- is uitgestrooid. Bedoeld voor de eerder genoemde tuinvogels. Zelfs hele vetbollen pikken ze mee. Wanneer je ze niet goed -met een ijzerdraadje- bevestigd, inclusief het geel/groene plastic netje. Dat je later terug vindt in de tuin of dakgoot wanneer je die maanden later schoon maakt.
Vindt u het leuk om de dagelijkse waarnemingen bij te houden -van de planten- en diersoorten die je aantreft en leven in je tuin- door te geven? Doe dan mee en meld je aan bij de Jaarrond Tuintelling. Bezoek via deze weblink de site: http://www.tuintelling.nl/
Nu alles in de natuur tot rust komt, zijn de vele vogeltellingen verricht. Dan is het nu -voor bijna elke vogelaar- tijd om de Landelijk Sovon Dag 2014 te bezoeken. De Landelijke Dag is een jaarlijks evenement voor alle vogeltellers en andere actieve natuurliefhebbers in Nederland en vindt traditioneel plaats op de laatste zaterdag van november. De dag biedt een platform om elkaar te ontmoeten, kennis en ervaring uit te wisselen en nieuwe mensen te betrekken bij ons werk.
https://www.sovon.nl/nl/ld - https://www.sovon.nl/nl/actueel/agenda/landelijk-dag-2014
Wanneer u deze gaat bezoeken, alvast veel plezier en een fijne en leerzame dag toegewenst.
Vogels overbruggen afstanden en verbinden elkaar !

  • 1x
  • 598
  • Grote bonte specht
  • Dendrocopos major
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's