Ooievaar, vertolkt Hoofdrol in- en bij "kijkers".

Profielfoto van will
will

Inleiding: Vrijwel alle landen in de wereld hebben een Nationale vogel. Alleen Nederland nog niet. Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseren zij de Verkiezing van de Nationale Vogel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. De verkiezing staat voor; welke vogel vind jij staat symbool voor Nederland en typeert de Nederlandse volksaard het beste?
Pleidooi: De Ooievaar grote zwart met witte vogel, met rode snavel en rode poten. Jonge vogels hebben zwarte snavels en geel-bruine poten. Vliegt met gestrekte hals. Broed op een groot (kunstmatig)nest, op een paal of in/op een (afgezaagde) boom, op daken (schoorstenen) van huizen of kerken. Broed zelfs in nesten die bevestigd zijn; in hoogspanningsmasten en op elektriciteitsportalen die langs het spoornet staan.
Op dit moment zijn bij "Beleef de Lente" de Ooievaars dagelijks te volgen. Op het nest staan drie jonge 'Musketiers' op het punt om uit te vliegen. Regelmatig strekken ze -op het nest- hun vleugels om de vliegvaardigheden te oefenen en maken ze steeds hogere sprongen om de landing te testen. We hebben 7 á 8 weken mee kunnen kijken via een webcam in het nest van de familie Ooievaar. Er is geen andere vogel die zo samen leeft met de mens als de ooievaar. Door de eeuwen heen -ja zolang al- zijn vele namen aan deze 'Volks'vogel geven. Stork, Uiver, Eibert, Ellever, Geboorte geluksbrenger en Schat(jes)drager. Volgens de legende brengt een op een huis broedende Ooievaar voorspoed aan de bewoners ervan.
Historie: Daarom werden in de middeleeuwen in Den Haag bij het grafelijke ‘Binnenhof’ op enige wagenwielen ooievaarsnesten gemaakt. De vogel, die toen in en rond deze plaats regelmatig te zien was, is later in het stadswapen opgenomen. Het Ooievaar symbool is uitgevoerd op die van; Ankeveen, Den Haag, 's Gravenland en Zwaag. Op schilderijen, postzegels/ -kaarten en velerlei afbeeldingen. Ook in de bouwkunst is de vogel geen onbekende. Afgebeeld in een bovenlicht van het stadhuis van Den Haag. Bekende kunstenaars schilderden of tekenden Ooievaars o.a. Matisse. Ook heel bekend is de schoolplaat "In de Wei" van W.A. Koekoek. Natuurlijk schilderen de ‘oude en huidige’ Nederlandse vogelschilders de statige langbenige poldervogel: Rein Stuurman, Henk Slijper, Eric van Ommen en Elwin van der Kolk.
Media: De Ooievaar werd afgebeeld op o.a. de kinderzegels uitgave van 1963, postzegel jaarvogel 2011 en prijkte 18 jaar lang op de geboortezegels. Ook in krantenberichten staat de Ooievaar regelmatig centraal. Enkele allerhande krantenberichten met Ooievaar in de titelaanhef; -Stadhuis-ooievaar in sloot gevonden, -Ooievaar stel nest loos geworden door stormschade, - Babyboom onder de Ooievaars, -Ooievaar werkloos, geboortecijfer daalt, -Nestbouwer helpt luie Ooievaar, -Satellietzender op Ooievaars rug, -Stormweer doet Ooievaar landen. Het enige oude vliegtuig in zijn soort dat nog kan vliegen! Is De Uiver (Ooievaar), een van de eerste passagiersvliegtuigen van de KLM uit 1934. Ook in de bekende TV serie 'De Fabeltjeskrant' was een Hoofdrol weggelegd voor dé zwart en witte steltvogel n.l. juffrouw Ooievaar. Ook hoor je de klepperende vogel voorkomen in vele liedjes, rijmpjes en verzen.
Eind jaren zestig nam Vogelbescherming in Nederland het heft in handen -door het 'ooievaarsdorp' kweekstation 'Het Liesveld' te Groot-Ammers- op te richten. Na de opstart perikelen, bleek de her inburgering een succes. Begin 1972 zorgden de Ooievaarsparen op de -palen voor nakomelingen, die vrij rond en uit kunnen vliegen. Daardoor kan de observerende (vogel)kijker -via de 'vogelkijker'- heden ten dage nog veelvuldig de statige hoog benige Ooievaars in steden, dorpen en op het platteland zien. Foerageren in de uiterwaarden langs de rivier of vliegend op trek in grote groepen naar Zuid Europa om te overwinteren, in Afrika.

  • 0x
  • 944
  • Ooievaar,
  • Ciconia ciconia
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's