Spreeuw, jong op voedseljacht in veilig tuinreservaat?

Profielfoto van will
will

Deze jonge spreeuw -ook onderdeel van het 2e jaar onderzoek van Sovon “Het jaar van de Spreeuw”- kwam tijdens de vluchtlanding precies terecht –op drijvende waterlelie bladeren- midden in de tuinvijver. Zoals u wellicht weet, vliegen op dit moment bijna alle (spreeuwen) broedsels met jongen gelijk -zou zeggen massaal- uit. Dat komt omdat de spreeuwenparen bijna allemaal gelijktijdig gestart zijn met broeden. Vlak bij mij in de woonwijk -vanuit de tuin kijk ik op het dak van een huis- waar net onder de nokpan een nestplek zit. Exact die plaats is -evenals vorig jaar- ook dit jaar -door het zelfde spreeuwen paar?- uitgekozen.
Tussen de middag merk ik een jonge vogel op, foeragerend langs de rand van de tuinvijver. Druk doende om zijn kostje bij elkaar te zoeken. Van het klinkerpadje de groene rand in, op zoek naar insecten. Dan terug, langs de bloembakken -en er zelfs in- het groen weer uit, regelmatig pikkend naar insecten waaronder jufferlarven. Geconsenteerd druk bezig, dat het jonge vogeltje niet eens bemerkt dat de afstand tussen ons en camera kleiner geworden is dan 2.00 meter.
Opeens vliegt de jonge spreeuw op en gaat zitten in het overhangende boompje boven de vijver. Je bemerkt aan het gedrag van de jonge vogel dat de 'grote groene wereld' nog nieuw voor hem is. Dan vliegt hij terug naar de voor hem/haar voedselrijke vijverrand, maar door zijn onervarenheid beland de jonge spreeuw pardoes op de drijvende waterlelie bladeren. Blijft even zitten op en in deze wiebelige ‘natte’ situatie. Vliegt gauw weer op, om even verder veilige te landen in de groene voedselrijke vijverrand. Gaat dan rustig door foerageren, alsof er niets gebeurd is. Weer een ervaring rijker.
VogelTIP; Jonge vogels zijn -uiters kwetsbaar zodra ze zijn uitgevlogen- vanaf het nest. De komende dagen zoeken ze dekking en voedsel bv in uw tuin, groenstrook of park. Die tijd hebben ze nodig ook om aan te sterken en de 'groene buitenwereld' te ontdekken en te verkennen. Juist dan is het ook belangrijk om je huisdier kat of hond -wanneer die buiten wordt uitgelaten- in de 'gaten' te houden, zodat geen jonge vogels worden gepredeerd.

  • 0x
  • 437
  • Spreeuw
  • Sturnus vulgaris
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van Cameraatje
Cameraatje
Leuke foto van deze jonge spreeuw en bovendien met een leuk en leerzaam stuk, proficiat!

Groet, Eric
Profielfoto van Lieneke3
Lieneke3
Prachtige foto en bijzonder moment! Gefeliciteerd met de ereplek!
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Van harte met je ereplek en wat een info.
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Mooie foto, leuk verhaal en ja die katten, pfff. Een belletje om de halsband zou ook al helpen. Gefeliciteerd met je ereplaats.
Profielfoto van joanne
joanne
Mooie foto!
Gefeliciteerd met de ereplaats.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's