Tapuiten, op trek langs de zuidelijke Zweedse kust.

Profielfoto van will
will

VAKANTIEBERICHT, 04; Afgelopen weken een vakantietrip -via Denemarken naar Zweden- met de caravan op reis langs verschillende campings. Verslag van; de 'opmerkelijke' natuur, gebieden- én de beleving met bijbehorende indrukken.
Onder Karlskrona (S) -ruwe stenige zuid kust- met veel eilanden. Mooie omgeving hier. Gevormd door de zee- en (verschillende) weersinvloeden. Slijtage op de kustlijn. Bestaat uit even zovele rotsstenen, allen bijna bezet met tientallen korstmossen. De mooiste vormen en kleuren hebben ze, ook dat is natuur. De wind waait fel tegen deze zuidelijke eilanden kust. Zie verschillende meeuwen soorten. Er zitten een paar behendige vissers tussen. Heeft zo'n behendige stormmeeuw een visje gevangen, dan wordt acuut de achtervolging ingezet door de jongere niet ervaren zilvermeeuwen. Er wordt fel gejaagd en achter na gezeten, in de hoop dat de gevangen vis wordt gedropt.
Al lopend en/of behendig spring ik, tussen en over de rotsstenen. Kijk richting de waterlijn en zie -in m'n vogelkijker- een langstrekkende koekoek. Die moet nog ver -dagen vliegen- voordat Afrika bereikt is. Dan opeens zie ik de eerste tapuit -hij zit op een rotsblok- bewust aan de luw zijde, uit de wind. Uit te rusten van de vluchtinspanningen van de vorige dag. Probeer van deze vogel een foto te maken. Ze zijn gemakkelijk benaderbaar. Kan meerdere keren afdrukken, en zoek de beste uit voor plaatsing op mijn weblog.
De tapuit een vogel die bij ons in NL op de Rode lijst van broedvogels staat. Een vogel die het liefst broed in konijnenholen. Regelmatig lees je over het grondig onderzoek. Daarna maatregelen nemen en uitvoeren, als we de soort als broedvogel willen behouden. Nu -op dit moment- zie ik er nog een paar meer. Op en tussen de rotsige stenen of langs vliegen in het winderige weer richting Zuid-Europa, Nederland?.
Info: Tapuiten zijn trekvogels die overwinteren in Afrika op de savannen en komen vroeg in de lente terug. 's Zomers (ongeveer van maart tot oktober) zijn ze in heel Europa aanwezig. In Zuid-Europa verblijven de vogels meestal hoog in de bergen. De tapuit is een insecteneter die foerageert op de grond. Zomervogel. Schaarse broedvogel; doortrekker in vrij groot aantal. De tapuit staat voor NL op de Rode Lijst van broedvogels, als bedreigde soort.

  • 0x
  • 555
  • Tapuit
  • Oenanthe oenanthe
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's