Grauwe vliegenvanger (1), silhouette foto rust, wachten op….?

Profielfoto van will
will

De laatste weken zie we steeds meer silhouette foto ’s voorbij komen op de Vroege Vogels foto site. Na het damherten nu een vogel de; Grauwe Vliegenvanger. Hier zittend op zijn open vrije zitplaats, waarvan hij of zij vertrekt om een snel vliegend insect in de volle vlucht te verschalken. Vliegenvangers zijn -kleine insectenetende vogels- zij hebben allemaal karakteriserende brede, platte snavels voor het vangen van vliegende insecten.

Deze kleine grijze vogel –hier gefotografeerd tegen een verkleurend bladerdek- trof ik aan op zijn uitkijkpost, waar hij langdurig stijf achtereen op de uitkijk zit. Dat kan een droge tak, telegraafpaal, draad of hek zijn. Hij kan dan opeens steil omhoog vliegen om (eveneens) vliegende insecten te vangen, maar meteen daarna keert hij met zijn buit weer terug naar zijn oude zitplaats.

Grauwe vliegenvangers komen tijdens het broedseizoen in heel Europa voor. Ze broeden in gevarieerde loofbossen, dorpen met oude bomen en kleinschalig agrarisch landschap. Het is een trekvogel die overwintert in tropisch Afrika. In Nederland arriveert de grauwe vliegenvanger in april/mei -meestal weer op hun oude broedplaatsen terug- en in oktober zijn ze praktisch weer verdwenen.

Midden volgende week het vervolg -van dit verhaal, waarom deze vogel rust en wacht op….?

  • 0x
  • 534
  • Grauwe vliegenvanger
  • Muscicapa striata
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van Elsken
Elsken
Wat een mooie ontmoeting, interessante info en ...ben benieuwd naar het vervolg!
Gr Els.
Profielfoto van tometje
tometje
Heel mooie waarneming wat een geluk.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's