Egel, een 'late night' bezoek aan uw tuinreservaat.

Profielfoto van will
will

Regelmatig komen egels voorbij op de site van Vroege Vogels. Maar ook in uw tuin ze zijn zonder dat u het merkt 'late night' aan het rondscharrelen. Opzoek naar voedsel en -een prettige bijkomstigheid- ze zijn dol op slakken. Gelijk is het probleem -gaten in de bladeren van b.v. de hosta soorten- opgelost. In hun natuurlijke omgeving voeden egels zich met allerlei diertjes die op de grond voorkomen, o.a. diverse insecten, wormen en -de zojuist genoemde- slakken etc. Een egel in het wild eet ongeveer 1/3 van zijn lichaamsgewicht. In een tuin zal over het algemeen niet voldoende eten te vinden zijn voor de egel.
Het lijkt erop dat egels houden van de bewoning- en leefomgeving van mensen. Regelmatig zie Ik ze op verschillende plaatsen. Bosrijke en beschutte plaatsen en tuinen. Bijvoorbeeld, tijdens de afgelopen vakantie kwam ik ze tegen op drie van de vier campings waar we verbleven. Zelfs de afwas -die in de bak klaar stond- werd 's nachts nog doorzocht op iets eetbaars. Wakker door rammelende glazen, egels werk!
Egels eten ook soms eieren. Ze likken de inhoud op nadat ze de schaal helemaal hebben stukgebeten. Omdat ze de inhoud niet gauw genoeg kunnen oplikken, blijven behalve eierschalen ook vaak delen van dooier of eiwit over. Nesten van bodembroeders die door egels zijn bezocht, blijven soms helemaal besmeurd achter. Kan me een ervaring herinneren uit m'n jeugdjaren. Broedende krielkip verstopt ergens in de tuin. Volspanning uitkijkend op -wanneer de jonge kuikens na 21 dagen- de eischaal zouden breken. Abrupt werd het broedproces verstoord. Naderhand bleek het de werkwijze van een hongerige egel te zijn.
Wanneer je een egel ziet struinen constateer je dat het een stoer en krachtig zoogdier is. De kop, buik, poten, borst en keel zijn begroeid met een dunne vacht van lang, stug haar. De rug en flanken van de egel zijn bedekt met ongeveer 8100 tot 8700 bruingrijze stekels. Een 'einzelgänger' is het. Blijft maar even bij een vrouwtje -kort na de paring- gaat hij weer zijn eigen 'stille' gang. Vertrouwend bij gevaar b.v. door een aanvallende bijt lustige hond zet hij of zij de stekels op. Typisch voor de egel is de kringspier waarmee hij zich bij gevaar kan oprollen tot een bal en de stekels overeind kan zetten. Onlangs kwam deze eigenschap voorbij, als een van de aanwijzingen in de "geluidenquiz" in verbrand met het geluid van de parende egels in een tuin.
Afhankelijk van wat ze aan het doen zijn, kunnen ze snurken, snuiven, snuffelen en smakken. Deze bovenstaande geluiden zijn voor de oplettende 'late night' buitenmens te horen en waar te nemen. Maar voor de gemiddelde avondmens vallen deze geluiden amper op, en zal de egel gebruik maken van uw tuinreservaat en aangrenzende groene leefomgeving. Wilt u onderdak geven aan overwinterende egels in de tuin? Dan kunt je een egelhuisje maken en plaatsen in een rustig beschut droog hoekje van de tuin. Egels zijn dol op troep, bladeren, hooi etc. vul een gedeelte van het egelverblijf met droog materiaal de rest vult de egel naar zijn eigen behoefte aan. Zorg er wel voor dat de egel(s) de omliggende tuinen kunnen bereiken door een kleine open verbinding op maaiveld niveau in rasters, schuttingen en muren.
2009 was het 'Jaar van de Egel'. Praktische tips, wetenswaardigheden, nieuwtjes en publicaties over de Egel vindt u op http://www.zoogdiervereniging.nl/egelweekend Doe mee; Egelweekend 2014, Op 20 en 21 september is het ‘Egelweekend 2014’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's