Fotopassie(1)?

Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom

Bijna dagelijks tafereel in de Amsterdamse Waterleiding Duinen ...

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (8)

Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom
Aanvulling per vandaag: De boswachters komen dagelijks regelmatig op de plek kijken, maar er werken 1 of 2 boswachters tegelijk in het duin, die bestrijken het hele gebied en kunnen niet te lang op 1 plek blijven. Dus de kans dat je ze dan net misloopt is groot.
We zijn terughoudend met het plaatsen van borden in het duin, omdat we het zo natuurlijk mogelijk willen laten. Er staat/stond wel een klein bordje, maar dat wordt regelmatig door mensen weggehaald.
Daarom gaan we binnenkort een bordje aan de betonnen schuilplek vastmaken.


Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom
Antwoord Waternet:
Waternet keurt het voeren van vossen af. Als je een vos eten geeft, wordt hij hier inderdaad van afhankelijk. De vos is slim en leert zo aan zijn dagelijkse kost te komen. Het kost hem een stuk minder inspanning dan het vangen van bijvoorbeeld een muis of een konijn. Ze zien in de mens geen vijand meer. De vos in de AWD een belangrijk onderdeel van het ecossteem, het natuurlijk evenwicht. Het voeren verstoort het natuurlijk gedrag. Bovendien is het mogelijk dat de vos opdringerig gaat worden.

Onze boswachters zijn alert op het voeren en verzoeken de bezoekers dit niet te doen.
Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom
Jeanet, bedankt voor de complimenten.
Ronald en Helga, bedankt voor de kritische noot, ik neem dit zeer serieus want ik heb bijzonder ambivalente gevoelens bij het nemen van de foto\'s. Aan de ene kant is het natuurlijk leuk om van zo dichtbij mooie foto\'s te kunnen maken. Aan de andere kant komt dit helemaal door het jarenlang voeren. Ik had laatst een discussie met fotografen over mijn vraag of de jonkies van de vossen geen verkeerd gedrag leren en straks hulpeloos zijn om zelf op zoek te gaan naar voedsel. Zeker als het eten schaars wordt door de winter en de bezoekers dagen of zelfs weken niet verschijnen. Daar waren de meningen over verdeeld. Ik hoorde dat er laatst een dame in een rolstoel was verwijderd omdat ze de vossen kippenvlees gaf, dit na al eerdere waarschuwingen. Maar volgens mij hebben hondenbrokjes hetzelfde effect! Ik ga toch eens mailen naar mijn contactpersoon bij de AWD hoe ze daar als organisatie tegenaan kijken. Ik heb zelf ook een keer wat brokjes meegenomen en enkele gestrooid, ben dus ook niet roomser dan de paus. Ik ben het helemaal eens met Ronald maar dan moet het wel consequent worden aangepakt. En er speelt natuurlijk ook een belang want de vossen trekken veel bezoekers extra, dat is geld voor de AWD, tussen 1200 en 1600 zie je de meest mensen op of in de buurt van de 1000Meterweg. Wordt vervolgd?
Profielfoto van risseeuw
risseeuw
En niet alleen de wandelaars neem ik aan, ook de dames en heren met de tele-toeters hebben hier hun aandeel in gehad. Begrijp me goed Erik, neem jou natuurlijk helemaal niets kwalijk daar dit voeren voor het plaatje reeds zeer lang aan de gang is en het een mooie kans is om een vos van dichtbij vast te leggen.
Vind echter dat hier zeer terughoudend mee moet worden omgegaan, er zijn voorbeelden te over waar dieren moesten worden afgeschoten daar deze te opdringerig werden door bijvoeren.

In Dyrehaven, een schitterend park bij Kopenhagen met een prachtig bestand aan roodwild en ook veel vossen en 24 uur open voor publiek wordt je onmiddellijk uit het park verwijderd wanneer men voert aan vos of hert. Dieren die alsnog te opdringerig zijn worden hier zonder pardon afgeschoten. Het gevolg hiervan is dat dit park met miljoenen bezoekers per jaar het natuurlijke gedrag van de dieren nog steeds kan waarborgen. Je bent zelf in yellowstone geweest, ook daar gebeurt dit.

Groeten Ronald.
Profielfoto van babohj
babohj
Hoezo bouwvakkers? Ik kom daar al 40 jaar en heb er nog nooit een bouwvakker gezien, Erik. Het zijn de wandelaars die brood e.a etenswaar voeren. Mss zat daar wel eens een bouwvakkersboterham bij maar dit is het zoveelste fabeltje wat ik lees. Er was een aantal jaren geleden een stoukoude tandeloze en blinde vos die bijna omviel maar in leven werd gehouden door bijvoeren. Gr.Helga
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Prachtg foto!
Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom
Ja Petjoe, vosjes zijn helemaal geconditioneerd, ik hoorde afgelopen donderdag dat de bouwvakkers op dit terrein hier ooit mee begonnen en vosjes zijn lui, hechten zich snel aan voeren, met dito gedrag ...
Profielfoto van petjoe
petjoe
die krijgt vast vaker te eten zo te zien.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's