Het drama Oostvaardersplassen

Profielfoto van deDierenvriend
deDierenvriend

Zo ziet de OVPer in de winter uit!

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom
Trieste foto\'s maar goede journalistiek! Ik vind dit ook geen echte natuur dus het beleid dat de dieren zichzelf moeten kunnen redden klopt niet. In de echte natuur krijgen jonge dieren de kans om elders een territorium te zoeken, hier niet. Met als gevolg dat de dieren hun natuurlijke instinct volgen middels voortplanting en er een dramatisch overschot ontstaat. Hier keert je hart van om, straks ook van het afschieten van de damherten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen ...!
Profielfoto van ladym15
ladym15
Tja, dit heb ik de afgelopen weken ook gezien, maar dan van de edelherten, ik heb lang geaarzeld om de foto\'s die ik daarvan had genomen te plaatsen, heb het tenslotte toch niet gedaan, het waren er wel heel veel, maar eigenlijk moet het nog meer onder de aandacht gebracht worden, want dit heeft niet veel meer met natuurlijke selectie te maken, daar de kuddes grote aantallen dieren bevatten en ze vanwege de omheining geen andere gebieden voor voedesel kunnen opzoeken, ze hadden van ellende de bast van de bomen gegeten en waren daarna gestorven van de honger. Ik werd er gedeprimeerd van .
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
Indrukwekkend! Vooral met onderstaande info..
Goed dat je er aandacht voor vraagt!!
Profielfoto van rengers
rengers
Geen prettige foto\'s. Toch is het ook natuur. Voor dieren in de natuur is \'s winters niet genoeg voedsel beschikbaar. Ze moeten de winter met voldoende vetreserves kunnen overleven. Jaarlijks is er een aanwas van de diersoorten van 25 tot 30%, waar een evengrote sterfte tegenover staat. Die sterfte vormt de ultieme kwaliteitsselectie.

Tegenover de harde natuurlijke selectie staat een natuurleven, dat vrijwel zeker nergens zoveel dieren hebben om zonder ook maar enige angst te leven.

Wel zouden de dieren toegang moeten hebben tot dichtere bossen als het Hollandse Hout en het Horsterwold, zoals de begeleidingscommissie al meer keren heeft geadviseerd. In het vlakke gebied is het leven wel erg hard.

Nog beter zou de toegang zijn tot de Veluwe. Maar daar leven de dieren in permanente stress. Daar brengt men de aantallen terug tot de helft van wat er kan leven. Het zet de dieren daar aan tot een maximale voortplantingsstress. Daar krijgen de edelherten gemiddeld 1,1 kalf per hinde en in de Oostvaardersplassen gemiddeld maar 0,6. Daar worden jaarlijks 2.000 van de 4.000 herten gedood. En van de zo\'n 5.600 wilde zwijnen doodt men er 3.600. Omdat de dieren permanente angst hebben laten die zich niet zien. Daarvoor past men \'s nachts de 1-op-1-(drukjacht)methode toe met met infraroodapparatuur en dubbel krachtige munitie. Daarmee worden - inclusief de reeën - ieder jaar minstens zo\'n 8.000 gedood. Er zijn mensen die daar erg veel plezier in hebben zij betalen gemiddeld minstens € 300 per te doden aan jachtrechten.

Staatssecretaris Dijksma heeft beloofd met Lelystad te overleggen om de dieren zo snel mogelijk tot het Hollandse Hout toe te laten. Vooral CDA en VVD hebben dat al jaren tegengehouden. Mensen die voor de jacht zijn, willen niet dat dieren zelf bepalen met hoeveel ze in een gebied kunnen leven. Inmiddels bewijzen de dieren dat ze dat wel kunnen. Alleen in geen enkele gemeenschap is de dood een prettige kant. Maar het is wel natuur.
Profielfoto van Anthea
Anthea
De foto\'s opsturen naar Den Haag!!!
Schut ze daar eens wakker!!

H.gr
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Aangrijpende beelden, ik krijg het er koud van.
Heel goed om dit te laten zien, echt dieptriest.
Hopelijk verdwijnen de hekken snel en ziet men in dat een natuurgebied niet op zichzelf kan bestaan maar in verbinding moet staan met andere gebieden.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's