Hinde en kalf.

Profielfoto van risseeuw
risseeuw

Hoogdrachtige hinde met haar kalf op lavei.

Er is veel gaande in het leven van het kaalwild, de roedels vallen steeds meer uiteen daar de hinden zich gaan afzonderen om hun kalf te zetten en deze hinde zal dan ook snel haar kalf verstoten.
Dit alles om zo weinig mogelijk aandacht te trekken voor haar pasgeboren kalf.

Voor een vrouwelijk kalf betekent dit slechts een tijdelijke verbanning daar zij in bijna alle gevallen weer terugkeert naar haar moeder wanner het pasgeboren kalf wat ouder is en de roedel kan volgen.
Het kalf van het jaar daarvoor gaat nu haar tweede levensjaar in en wordt vervolgens smaldier genoemd totdat ook zij haar eerste kalf zet en dan hinde wordt genoemd.

De familieband onder kaalwild is sterk en vormen dan ook meestal roedels die gerelateerd zijn bv moeder, smaldier en kalf alsmede oudere dochters van moederhinde met hun kalveren.

Voor een mannelijk kalf is de scheiding vaak definitief, hij zet zijn eerste gewei en wordt dan spitser genoemd en sluit zich aan bij een her(t)enroedel waar de jonge herten zich vaak aansluiten bij een of meerdere oudere, dus ervaren herten.
Het gebied waar kaalwild en herten (geweidragers) leven ligt vaak ver uit elkaar en vaak trekken jonge herten naar een ander gebied, een natuurlijk gedrag wat vaak inteelt voorkomt.

Heel sporadisch blijft een spitsertje nog een jaar bij een kaalwildroedel waarin zijn moeder leeft en wordt dan ook moederskindje genoemd en vaak blijven deze moederskindjes na het verlaten van een kaalwildroedel later ook alleen en sluiten zich niet aan bij een herten roedel.

De eerste edelhertkalveren zijn inmiddels gesignaleerd evenals natuurlijk de reekalveren die meestal wat eerder zijn.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van femmynl
femmynl
Hele goede informatie bij deze mooie foto, weer iets geleerd over het gedrag van deze mooi dieren!
Profielfoto van Cameraatje
Cameraatje
Mooie foto en een hele fraaie uitleg over het verloop van de kalveren naar de volwassenheid!

Groet, Eric

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's