Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

100 jaar vogels ringen

  •  
18-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dinsdag 24 mei is het op de kop af 100 jaar geleden dat de eerste vogel in Nederland werd geringd. Honderd jaar na dato wordt dat met een feestelijke demonstratie herbeleefd. Wat heeft een eeuw vogels ringen intussen opgeleverd?
In 2011 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Nederlandse vogelring werd aangelegd. Daarmee werd de basis gelegd van wat inmiddels is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken onderzoeksmethode waarmee individuele vogels gevolgd kunnen worden. Gedurende deze 100 jaar zijn er in Nederland circa 10,5 miljoen vogels van een metalen ring voorzien! De verzamelde gegevens van deze vogels zijn van onschatbare waarde.
Het Vogeltrekstation staat dit jaar uitgebreid stil bij het 100-jarig jubileum. Op  24 mei 1911 werd de eerste Nederlandse vogelring aangelegd bij een Spreeuw te Nijkerk. Exact 100 jaar later spelen de mensen van het Vogeltrekstation dit na! Een historisch spektakel met tal van gebeurtenissen. Bekijk het programma
Bij de foto:
1 Henk van der Jeugd, hoofd van het Vogeltrekstation bij een gevangen kleine karrekiet;
2 Harry de Rooij van de ringersgroep VWG Het Gooi meet, weegt en ringt de vogel, en blaast ook op zijn/haar buik om te zien hoeveel vet er onder zijn huid zit en of er een zogenoemde 'broedvlek' op de buik zit
3 Na het ringen wordt de vogel door een speciaal aangebracht luikje in de ringerskeet ....
4 ... weer vrijgelaten.
5 Een vers geringde sprinkhaanzanger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.