Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

15% bruinvissen heeft plastic in maag

  •  
15-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aangespoelde bruinvis

© Fotograaf: jannave

Ongeveer 15% van de in Nederland dood gevonden bruinvissen heeft plastic in de maag. Dat blijkt uit een recente publicatie van Wageningen Marine Research in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Plastic op de bodem

De bruinvissen zouden het plastics vooral per ongeluk binnen krijgen wanneer ze dicht bij de bodem vis vangen. In veel gevallen hadden de bruinvissen met plastic in de maag ook ander bodemmateriaal ingeslikt zoals bijvoorbeeld schelpresten en kienhout (half fossiel houtmateriaal afkomstig uit losgeslagen veenlagen uit de Noordzeebodem).
Waar maaginhouden van noordse stormvogels vooral een graadmeter zijn voor zwerfvuil dicht bij het wateroppervlak, kunnen bruinvissen, net als zeehonden, dus een relatieve graadmeter zijn voor plastic zwerfvuil op de zeebodem.
Lees meer op Natuurbericht.nl
Tekst: Jan Andries van Franeker, Wageningen Marine Research
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.