NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar biodiversiteit

  bloem bij
  foto: rene schipperen

  Minister Schouten maakt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar biodiversiteit. Donderdag 14 maart debatteerde de Tweede Kamer over het Deltaplan Biodiversiteit en stelde Schouten voor om het geld beschikbaar te stellen.

  De komende vijf jaar stelt het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit elk jaar vijf ton beschikbaar voor onderzoeken naar de afname van dieren en plantensoorten in het agrarische gebied. Momenteel is er nog weinig wetenschappelijke kennis over de achteruitgang van insecten en andere soorten. De huidige trend is gebaseerd op waarnemingen in natuurgebieden.

  Louise Vet, directeur van het NIOO, is nauw betrokken bij het Deltaplan Biodiversiteit. Ze is natuurlijk erg blij met het beschikbaar gestelde geld. De kern van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is om grondgebruikers, met name boeren en tuinders, te belonen als zij werk maken van bevordering van de biodiversiteit. Het plan werd in december 2018 gepresenteerd.

  Vlak na de presentatie van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel spraken wij met Koos Biesmeijer, bijenprofessor en directeur van Naturalis en Alex Datema van landbouworganisatie BoerenNatuur:

   

  Geplaatst in: Nieuws