Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 jaar Blauwe Kamer, 25 jaar Natura 2000

  •  
15-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
blauwe kamer 160708- 24 foto Ellis Plokker

© fotograaf: Ellis Plokker

Natura 2000, het Europese netwerk van natuurgebieden, bestaat precies 25 jaar. Tegelijkertijd viert één van die Natura 2000-gebieden, de Blauwe Kamer, ook z'n 25-jarig jubileum. De Blauwe Kamer is een natuurontwikkelingsproject aan de voet van de Grebbeberg, tussen Rhenen en Wageningen, langs de Nederrijn. Waar vroeger de koeien van de boeren graasden, lopen nu Galloway-runderen en Konikpaarden om de boel kort te houden. In 25 jaar heeft de biodiversiteit er zich razendsnel ontwikkeld. Zaden van bijzondere plantensoorten komen met de rivier mee en slaan daar aan, en de lepelaars zijn daar uit zichzelf komen broeden. 
De Blauwe Kamer is één van de 165 Natura 2000 gebieden die Nederland telt. Gebieden die een hoge natuurwaarde hebben, zoals kwelders, blauwgraslanden, laagveenmoerassen of duinen. Één van de betrokkenen bij het aanwijzen van deze gebieden is ecoloog Joop Schaminee van de Wageningen Universiteit en Universiteit Nijmegen. Met hem blikken we terug op deze vijfentwintig jaar. Wat heeft het opgeleverd? Hier, maar ook in de rest van Europa.

Meer over:

natura 2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.