NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 26 september 2004

  vv_newsimg_1820.jpg

  De duinen moeten weer stuiven!

  Jaren lang was het bij wet verplicht om ieder plekje stuivend duinzand vast te leggen met helmgras. Maar nu zien terreinbeheerders graag wat variatie in hun gebied: de duinen mogen weer stuiven. Want zonder stuivend duin groeit alles potdicht met 'saaie' struiken en bomen. Hoe succesvol zijn de pogingen om het zand weer in beweging te krijgen? We vragen het aan duin-onderzoeker Bas Arens.

  Lopen in het landschap

  Als het aan de provinciale Landschappen ligt, zijn we komende zondag allemaal aan het wandelen in de natuur. Onder het motto "Lopen in het landschap" zijn maar liefst 120 wandelexcursies uitgezet, dus er is er altijd wel één bij u in de buurt. Het Flevo-Landschap heeft bij uitzondering de Lepelaarplassen opengesteld voor publiek, een moerasgebied dat bekend staat om zijn grote kolonies lepelaars en aalscholvers. Zondag kunnen wandelaars dit mooie natuurgebied verkennen onder leiding van een gids.

  Moerasgamander voelt graag nattigheid

  De Moerasgamander (Teucrium scordium) is een bedreigde lipbloemige plant die bijna overal in Europa achteruitgaat, waarschijnlijk door ontwatering. In Nederland komt hij alleen nog in de duinen van Voorne voor, waar hij al meer dan 1 eeuw groeit. De plant bloeit aan het eind van de zomer, en maakt daarna meestal vrij lange uitlopers die aan de top het volgende jaar weer nieuwe bloeistengels geven. Hij kan maanden onder water staan, en kan slecht tegen uitdroging.

  Dode vleermuizen in de kerk


  Vorige week berichtten wij vanuit de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, waar opvallend veel vleermuizen huizen; levend, maar helaas ook veel doden. Twee dode exemplaren zijn opgestuurd naar de afdeling Pathologie Bijzondere Dieren, van de Universiteit van Utrecht. Patholoog dr. Gerry Dorrestein vertelt wat zijn bevindingen zijn.

  Waar is het klimaat?

  Weinig natuur en milieu in de troonrede afgelopen dinsdag. Neemt dit kabinet de klimaatverandering nog serieus? Méér geld voor asfalt, maar waar blijft de natuur? Een reactie op de miljoenennota van Milieudefensiedirecteur Vera Dalm.

  Geplaatst in: Uitzending radio

Meer in Uitzending radio