NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 40 jaar weeramateurs

  wolken_08.jpg

  Het meten van de buitentemperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting en de hoeveelheid neerslag. Daar weten de weermannen- en vrouwen van Nederland wel raad mee. Met thermometer, barometer, hygrometer, donderpot en sinds enige tijd vooral met digitale weerstations.

  De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) viert zaterdag haar 40 jarig bestaan met een groot jubileumcongres over weer en klimaat. De vereniging is in 1974 opgericht onder de naam Werkgroep Weeramateurs. Sinds een tijd is de benaming amateurs vervangen door weergeïnteresseerden en is de Werkgroep omgedoopt tot Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie.

  Banden met het KNMI
  Het KNMI heeft van oudsher een band met vrijwilligers. KNMI-oprichter Buys Ballot benaderde rond 1850 naast medewerkers van de waterstaat en zeevarende ook weeramateurs voor het eerste officiële meetnet. Recent zijn waarnemingen van weeramateurs gebruikt voor een onderzoek naar het stadsklimaat en dagelijks tappen 325 vrijwillige neerslagwaarnemers de regenmeter af. Binnenkort start een nieuw meetproject (crowdscourcing) met vrijwillige waarnemers . Met name bij gevaarlijk weer situaties kunnen actuele en zeer lokale waarnemingen een nuttige aanvulling vormen van het bestaande meetnet.

  IngritRaven maakte deze timelapse-video van een prachtige lucht boven Flakkee:

  Lees hier het jubileumnummer van het tijdschrift 'Weerspiegel'.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio