Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miljoenen pasgeboren kuikens krijgen geen drinken en voer

  •  
11-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Broederijen overtreden de wet door pasgeboren kuikentjes de eerste drie dagen geen voer en water te geven. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft bij de rechter afgedwongen dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hieraan een einde moet maken. De broedkasten moeten binnen vijf jaar worden aangepast, bevestigt de bewindsvrouw.

Dagenlang zonder eten en drinken

Schouten spreekt van "een realistische overgangstermijn", die kippenboeren in staat stelt de benodigde veranderingen door te voeren. "Het zijn geen aanpassingen die je in een dag hebt geregeld", benadrukt zij. "Het vereist ook best wat investeringen." Toezichthouder NVWA houdt in de gaten of ondernemers de afspraken nakomen.

500 miljoen kuikens in broedkasten

"Eieren worden niet door de moederkip in een nest uitgebroed. Dat gebeurt in broedkasten bij broederijen. Na de geboorte zitten de kuikens soms dagenlang zonder eten en drinken in een donkere kast", legt Wakker Dier uit. "Deze uitspraak is letterlijk van levensbelang voor de 500 miljoen kuikens die we jaarlijks in Nederland uitbroeden."
Wakker Dier vroeg de politiek al in 2013 om in te grijpen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.